Европа

Над 19 000 души са евакуирани на остров Родос в Гърция

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Изпепелени къщи, загубен завинаги поминък. Около 19 000 души бяха евакуирани от гръцкия остров Родос, след като горските пожари не спират вече шести ден, на три отделни фронта.

Министерството на промените в климата и гражданската защита на Гърция определи евакуацията като „най-голямата в страната, причинена от пожар“.

16 000 души са евакуирани по суша и 3000 по море от 12 села в местността и от няколко хотела.

Все още чакаме да видим какво ще се случи. Със сигурност ще бъдем от последните, които ще се евакуират, тук все още има възрастни хора.

Мария – жителка на Родос

Към близо 300 пожарникари и 49 пожарни коли на земята се присъединиха 5 хеликоптера и 10 самолета – 7 гръцки, два турски и един хърватски. В неделя и румънски пожарникари се присъединиха към гръцките си колеги.

В един от активните фронтове, в планините на Родос, огнеборците полагат усилия да държат пламъците далеч от гъстите гори. На друг, югозападно от курорта Киотари, пожарникари и доброволци копаят изкопи, за да не позволят на огъня да пресече малка река и да застраши село Генади.

За разгарянето на пожарите способстват изключително високите температури, от порядъка на и над 40 градуса.

От българското Външно министерство съобщиха, че нито един наш сънародник на Родос не е поискал съдействие за евакуация. От министерството са в непрекъсната връзка със задграничните ни представителства и със ситуационния център, и има готовност да бъде помогнато на български граждани в нужда.