Европа

Пожарите в Гърция: Някои от пострадалите вече се връщат в разрушените си къщи

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Борбата с пожарите в Гърция продължава, а на местата, на които огънят вече е потушен, хората се връщат обратно в домовете си. Крисула отново е в къщата си близо до Лютраки, за да я види за първи път след пожара. Тя се намира в гориста местност, но част от дърветата наблизо сега са изпепелени. Подобна е ситуацията и в дома ѝ.

Всичко беше опустошено. Има много щети. Прекалено много. Съпругът ми страда много. Страхувам се, че може да му се случи нещо, самата аз също се чувствам зле.

Крисула Рениери, пострадала от пожарите в Гърция

Заради огнената стихия семейството на Крисула е принудено да се евакуира, но синът ѝ остава в опит да спаси къщата. Вода обаче няма и се оказва невъзможно да потуши пламъците. 

Обича къщата много. Казали му незабавно да се евакуира, но вместо това опитал да вземе вода и да гаси огъня. Но водата беше спряна. Пожарникарите дойдоха след 4 часа. Беше прекалено късно. Всичко беше в пламъци.

Крисула Рениери, пострадала от пожарите в Гърция

Въпреки разрухата семейството иска да остане в къщата, в която живее от 18 години. 

Дали да направим ремонт, или да си вземем сглобяема къща - ще решим. Съпругът ми няма да си тръгне оттук. Много му харесва, има чист въздух. Много е хубаво.

Крисула Рениери, пострадала от пожарите в Гърция

Десетки къщи в Гърция бяха разрушени от пожарите през последните дни. А възстановяването им тепърва предстои.