Европа

Нова гореща вълна в Европа носи рискове от топлинен удар на плажа

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Гореща вълна обхвана южните части на Европа, а сред най-предпочитаните места в топлото време е плажът. От Гръцкия червен кръст предупреждават, че потапянето във водата може да бъде опасно за някои хора.

 

Ходенето на плаж, особено за хора със здравословни проблеми, не е добра идея. Затова има толкова много инциденти във водата - хора със здравословни проблеми се излагат на слънце и след това влизат във водата. Това е опасно.

Димитрис Халиотис, Гръцки червен кръст

Специалистите допълват, че хората, които приемат лекарства ежедневно, трябва да проверят дали е нужна промяна на дозировката заради горещините. Един от начините да се избегне евентуален топлинен удар е хидратацията. Препоръчва се пиенето на поне 1,5 литра вода дневно. 

 

Всичко започва със силно изпотяване. Губим течности, гади ни се, вие ни се свят, чувстваме се отпаднали. После идва най-опасното - може да получим топлинен удар от загубата на течности.

Димитрис Халиотис, Гръцки червен кръст

А сладоледът, който мнозина консумират в топлото време, всъщност може да се окаже опасен. Експертите казват, че съдържанието на захар и мазнини кара тялото да изгаря повече калории, с което отделя и повече топлина.