Европа

Нова гореща вълна и силни ветрове затрудняват гасенето на пожарите в Гърция

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Продължава борбата с пожарите в Гърция. Над 400 пожарникари участват в гасенето, а жителите на 5 района на Атина бяха евакуирани. В страната е в сила риск от най-висока степен за опасност от пожари.

Според властите в Гърция пламъците са достигнали опасно близо до къщите. Пожарникари и доброволци са се борили с огъня през цялата нощ в Западна Атика, Лакония и Родос. Според властите положението се подобрява, но все още съществува риск от разпалване на нови огнища, заради високите температури. Над 400 огнеборци участват заедно с 11 самолета и 11 хеликоптера в гасенето на пламъците.

 

Изправени сме пред сериозно предизвикателство. Изправени сме пред нова гореща вълна и възможно засилване на ветровете. Така че през следващите няколко дни са необходими абсолютна бдителност и абсолютна готовност. Трудните времена явно все още не са приключили. Оценката на щетите вече започна и ние ще действаме с много по-бързи темпове, за да могат пострадалите от пожара да възстановят домовете си и да подредят живота си.

Кириакос Мицотакис - министър-председател на Гърция

Пожарната служба призовава гражданите да бъдат особено внимателни, тъй като повечето пожари са причинени от небрежност. Извършени са три ареста на мъже, които са причинили пожари поради небрежност. В близките дни е обявен висок риск от пожари.