Европа

Пожарите в Гърция: Пламъците доближиха опасно жилищни райони

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Бързо разрастващи се горски пожари обхванаха хълмове близо до гръцката столица Атина, принуждавайки властите да затворят магистрали, за да помогнат за защитата на петролна рафинерия.

Самолети и хеликоптери пускат вода от въздуха, опитвайки се да овладеят две огнища на запад от града.

47 горски пожара са избухнали през последното денонощие. Повечето от тях са овладени още в началния си етап. В Дервенохория пожарът продължава, достигна големи размери, констатирани са щети и са извършени наложителни евакуации. Огънят в по-широкия район Лутраки все още не е овладян.

Йоанис Артопойос – говорител на Гръцката противопожарна служба

Италия и Франция изпратиха по два самолета в помощ на Гърция.

Отменени са отпуските на всички пожарникари, а премиерът Кириакос Мицотакис се завърна спешно от Брюксел, за да проведе срещи с ръководството на национална служба "Пожарна безопасност" и Агенцията за гражданска защита.

За местните жители е жизнено важно да спасят каквото могат от стопанствата си.

Спасихме каквото можахме. Животните ни, нищо друго. Какво друго можем да вземем в този момент? Не можем да направим нищо.

Айкатерини Микелопулу – жителка на Пурнари

Участъци от две магистрали, свързващи Атина с Коринт, са затворени, за да се осигури по-добър достъп на пожарникарите до пламъците и да се предпази голяма петролна рафинерия.

Гърция активира и система за бързо картографиране, която използва сателитни данни от ЕС за оценка на щетите при пожари.

Втора гореща вълна се очаква да премине през страната в четвъртък, като до края на седмицата температурите в централните и южните части ще достигнат 44 градуса по Целзий.