Европа

Първите 40 румънски огнеборци заминаха за Гърция, ще помагат в случай на евентуални пожари

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист
Pojar Spain Снимка: AP архив

Първите 40 румънски пожарникари заминаха за Гърция в рамките на подготвителни мисии в случай на евентуални пожари. Гърция, която през последните две години беше силно засегната от огнени стихии, получи помощ от огнеборци от няколко държави. Тази година гръцките власти поискаха румънските пожарни екипи да присъстват преди възникването на опасни ситуации. Това е втората поредна година, в която те пристигат преди очакваните пожари. Това беше направено, за да се осигури максимална ефективност.

Пожарникарите заминават чрез Механизма за превенция и гражданска защита. Имат европейско признание. Търсени са по искане на гръцките власти. Това са хора, чиито възможности са напълно признати.

Каталин Предою, Министерство на вътрешните работи

Някои са пожарникари само от три години, но не се страхуват да заминат и да помогнат в Гърция за спасяването на човешки животи. Други вече са били там в битка с огъня.

 

Беше достатъчно трудно, като се има предвид, че климатът е различен от нашия, вятърът е много по-силен, жегата е много по-голяма. Спасихме хора от къщите им и животни. Действахме под адреналин, не мислехме.

Бурчео Алеаксандро, пожарникар

Пожарникарите тръгнаха с 3 специални противопожарни автомобила, една цистерна, както и с автомобили за спешна помощ. Румънските власти уточниха, че ще могат да увеличат броя на екипите в случай на нужда.

Ако има нужда и получим искания за включване в извънредни ситуации, те се представят на министъра на вътрешните работи, на премиера, на националния комитет за извънредни ситуации и ние сме готови да реагираме. Съобразяваме се и с възможностите, с които разполагаме в страната.

Раед Арафат, Държавен секретар в Министерство на вътрешните работи

През август допълнителни пожарникари ще отидат на подобни мисии във Франция.