Европа

Испания се подготвя за сезона на пожарите

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Испания е една от държавите с най-много горски пожари. За изминалата година пламъците отнеха живота на 4 души и обхванаха площ от 306 000 хектара. И тази година се очаква подобна статистика. Първите пожари пламнаха още през март и до момента са унищожили над 66 000 хектара. Въпреки скорошните валежи в Испания, нивото на водните басейни остава ниско. Каталуния е един от регионите, които са най-силно застрашени.

Миналата година сушата започна още през зимата, а през лятото избухнаха много пожари в Южна Испания. Подобно нещо не бях виждал от 25 години насам.

Асиер Лараняга, член на каталунския елитен отряд за борба с горски пожари

За да бъдат по-ефективни срещу огнената стихия, пожарникарите започват подготовка, която ще трае 4 месеца. Тя е с един месец по-дълга от обучението, което се е провеждало през миналите години. По-дългото време за подготовка ще позволи на повече хора и техника да се включат през този сезон. Пожарникарят Давид Борел добавя, че това са нов тип горски пожари, към които трябва да се подхожда с нови методи за овладяването им.

Опитваме се да преценим кои пожари могат да се разрастнат на голяма площ и кои не. Ще потушаваме пламъците, които могат да обхванат повече територия. Готови сме да жертваме 200 хектара, ако това значи да спасим 10 000 хектара.

Давид Борел, началник на каталунските пожарникари

Горещата вълна над цялото Средиземноморие се очаква да продължи до края на есента. Пожарникарите ще бъдат в готовност за още много горски пожари.