Свят

Четирима загинаха в Ню Йорк при пожар, причинен от батерии на тротинетки

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Пожар, причинен от литиеви батерии за електрически велосипеди, отне живота на четирима души в Ню Йорк и рани още няколко човека.

Жертвите са двама мъже и две жени, а други две жени са хоспитализирани в критично състояние, уточниха официални лица. Един пожарникар е получил леки наранявания.

Властите съобщават, че пожарът е избухнал през нощта в малък сервиз за поддръжка на електрически велосипеди и тротинетки в китайския квартал на първия етаж на 6-етажна сграда в Ню Йорк. Огнената стихия се е разпространила в апартаменти на горните етажи. На тротоара отвън е струпана купчина изгорели велосипеди, скутери и други отломки. Преди това в помещението са открити нарушения при зареждането на батериите и електричеството.

На мястото на инцидента в Китайския квартал в Манхатън ръководителят на градската пожарна Лора Кавано потвърди, че причината за пожара са некачествени литиево-йонни батерии. Магазинът вече е бил санкциониран за нарушения на безопасността, свързани със зареждането на батериите, броя на батериите в обекта и електрическата система.

Често ни казват, че ранното предупреждение е най-добрият начин да се спасим от пожар. Това не е така в случая с електронните велосипеди. Там се създава толкова много огън, че често може да е твърде късно, щом пожарът е започнал. И, разбира се, в случай като този, когато има много велосипеди и много батерии, това е още по-вярно.

Лаура Кавана, комисар по пожарната безопасност

На магазина е наложена глоба в размер на 1600 долара. Наскоро властите са извършили оглед на магазина и са установили, че там има много батерии, но нито една от тях не е била зареждана по това време.

Фаталният инцидент изглежда е последният от поредица пожари в града, свързани с литиево-йонни батерии. Това е 108-ият подобен пожар досега само през тази година в Ню Йорк, като общият брой на загиналите е 13 души, а на ранените 66.