Европа

Големи пожари бушуват на Родос и в района на Атина, български екипи са разположени на място

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Заради пожар на остров Родос гръцките власти издадоха заповед за евакуация на селищата Елеуса, Салакос, Димиля и Профитис Илиас. Затворени са редица пътища в региона.

Огънят избухна в село Аполона вчера вечерта и опустошава гора от борове и кипариси. Въпреки че ветровете не духат с пълна сила през цялото време, пожарът обхваща труднопроходими райони, до които е трудно да достигнат противопожарните служби. Самолети хвърлят вода върху пламъците, но не успяват да ги изгасят. Със стихията се борят общо 6 летателни апарата и повече от 120 пожарникари и доброволци. Пристанищните власти имат готовност да качат хора на борда си в случай на нужда от по-мащабна евакуация.

От началото на седмицата страната се бори с няколко широкообхватни пожара на различни места, най-вече в райони около столицата Атгина. Множество сгради са изпепелени. Властите се обърнаха към Еврокомисията с молба за съдействие.

Страната ни е подала молба за помощ по Механизма за гражданска защита на Европейския съюз. На молбата ни се отзова Румъния, която ще предостави екипи с 40 пожарникари, 5 цистерни за вода и още 10 пожарникари с пет пожарни автомобила, които ще пристигнат в страната ни утре. Словакия ще предостави наземни части с 31 пожарникари и 15 цистерни с вода, които ще пристигнат в страната ни в петък. Полша изпраща 150 пожарникари, 50 водоноски.

Йоанис Артопойос, говорител на гръцката противопожарна служба

В района на гръцкия град Мандра, западно от Атина, все още тлее горска местност, обхваната от бурни горски пожари.

Продължава евакуацията трети ден по магистралата, свързваща Атина с южния град Коринт. Около Атина продължиха да горят пожари, които унищожават къщи и ферми, при температури до 40 градуса и силен вятър.

За местните жители е жизнено важно да спасят каквото могат от стопанствата си.

Спасихме каквото можахме. Животните ни, нищо друго. Какво друго можем да вземем в този момент? Не можем да направим нищо.

Айкатерини Микелопулу – жителка на Пурнари

Температурите в Южна Гърция се очаква да достигнат 44 градуса до края на седмицата. Това е втората гореща вълна, която връхлита средиземноморския юг на Европа в рамките на две седмици и предизвиква ново предупреждение срещу екстремните летни горещини.