Европа

Съседни държави оказват помощ на Гърция в борбата с пожарите

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Седмица след избухването на редица горски пожари на територията й, Гърция получава все повече помощ от своите близки и по-далечни съседи. 64 огнища горят в цялата страна, а пламъците наложиха спешни евакуации на десетки хиляди местни жители и туристи от Родос и Корфу.

Премиерът Кириакос Мицотакис заяви, че страната му е „във война“ с пожарите.

 

Изправени сме пред нова реалност. 12-то денонощие, през което имаме едновременно над 50 нови огнища средно на ден. Това означава, че през този период са възникнали над 600 огнища... 

Павлос Маринакис – говорител на правителството 

Осигурени са места за временно настаняване на жители и туристи, които бяха евакуирани от домовете или квартирите си, в хотели, конферентни центрове, фитнес зали, училища и обществени сгради. Осигурени са също храна, вода и медицински услуги.

Най-големи са огнищата на островите Родос и Евбея. Пожарът на Родос гори седми пореден ден. Около 20 000 души от югоизточната част на острова бяха евакуирани при една от най-големите операции за евакуация на хора в Гърция.

На остров Корфу, в северозападната част на страната, пожарът бе овладян късно в понеделник. Властите са предприели превантивни мерки за евакуация на 1000 туристи и 1500 местни жители. Лодки на бреговата охрана са превели хората в безопасност. Самолети и хеликоптери на пожарните служби бяха изпратени до всички огнища на пожарите. 

Екипи от Турция и Египет бяха изпратени, за да подсилят гръцките екипи. Сърбия също изпраща 36 пожарникари-спасители и 14 автомобила.

За пръв път от две седмици метеоролозите в Гърция прогнозират захлаждане на времето от четвъртък.