Европа

Сухо време, силен вятър и необичайно високи температури са причината за пожарите в Гърция

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Огънят продължава да бушува на гръцкия остров Родос и е неконтролируем. Екипите на пожарната безопасност не успяват да овладеят пламъците, въпреки че държавата е впрегнала всички ресурси. Почти всяко лято гърците се изправят пред този проблем, но през последните няколко години промените в климата правят пожарите все по-големи, продължителни и трудни за спиране.


Това, което стана в Родос е избухването на един горски пожар. Това означава, че комбинацията от пирометеорологични условия и температурите от предните дни - горещо и сухо време със силен вятър, помагат пожарът да стане много силен и на практика видяхме един взрив на пламъци.

Тодорис Янарос, изследовател INSTITUTE FOR ENVIRONMENTAL RESEARCH

Екстремните горещини от над 40 градуса дни преди пожарите изсушиха растителността и я направиха възпламенима. Горещата вълна, която обхвана страните от Средиземноморския регион е причина за много по-сухи гори, които лесно се палят.


Когато говорим за пожар, който избухва толкова бързо и се разраства, не – не е възможно да се овладее. Трябва да осъзнаем ,че този тип мегапожари не засягат само Гърция. Това, което можем да направим е да инвестираме в превенция, да сме добре подготвени. Имаме на разположение научни изследвания.

Тодорис Янарос, изследовател INSTITUTE FOR ENVIRONMENTAL RESEARCH

Според учени, лошото управление на горите води до по-големи количества растителност, която е от най-възпламенителния тип. В комбинация със силен вятър и сухо време, единственото, което могат да направят огнеборците е да евакуират хората.