Свят

Десетки загинаха при пожар в Алжир, хиляди са евакуирани

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор
Pozhar Pojar Algir Algeria AP Снимка: AP

Най-малко 34 са жертвите на пожарите в Алжир. Няколко дни вече огнеборците не могат да потушат пламъците заради силен вятър. Сред загиналите има и 10 войници, които са участвали в гасенето на пламъците в курортна зона източно от столицата. Повече от 1500 души са евакуирани.

Пожарът започна около 2 следобед, недалеч от военното училище. Обадих се на пожарната и им казах какво става. Дойдоха след половин час, но огънят вече се беше разрастнал.

Буалам Ферхат, жител на Збарбар

Близо 100 пожара бушуват в 16 провинции на северноафриканската държава. В операциите за потушаването им към момента участват над 8 хиляди огнеборци и 350 камиона, както и хеликоптери, които разпръскват вода.

Пожарът избухна край Грума и се разпространи до Бени Малах, изпепели всичко по пътя си. Някои хора изгубиха всичко. Моят климатик изгоря, както и прозорците ми вече ги няма. Много неща ги няма.

Али Саиби, жител на Збарбар

Властите в Алжир съобщиха, че са започнали съдебно разследване на причините за пожарите. През последните дни в Северен Алжир се наблюдава рекордна гореща вълна, като температурите достигат 48 градуса.