Европа

Пожарите в Гърция: Местните разказват за битката с огъня

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Жителите на остров Родос описват огромните загуби през изминалата седмица, заради пожарите изпепелили хиляди акра гори и унищожили дивата природа и имоти. Правителството на Гърция евакуира най-малко 20 000 души. Големите пожари, бушуващи в някои части на Гърция и в други средиземноморски държави, продължиха с бушуването си, причинявайки допълнителни жертви, унищожавайки домове и застрашавайки природните резервати.

Изгорели са повече от 200 000 акра земя. Смятам, че това е повече от една трета от острова. Унищожени са не само горски площи, но и биоразнообразието на острова. Няма ги и билките, с които Родос беше известен.

Филипос Карагеоргиу, жител на остров Родос

Друга жителка, Ира Лусиу, разказва, че се е опитвала да пресече улицата, за да осигури храна на други хора, и без да иска е попаднала в огнения ад.

Ситуацията беше ужасна и мизерна, в един момент пресякохме улицата, за да отидем да дадем храна на един магазин, където се бяха събрали хора, а пламъците идваха отвсякъде.

Ира Лусиу, жител на остров Родос

Горещата вълна в Гърция доведе до повишаване на температурите до над 40 градуса по Целзий, а силният вятър възпрепятства усилията за гасене на пожари. Пожарникари от няколко страни, сред които и България, заминаха за морската държава, за да погнат на своите местни колеги.