Култура

Изложба запознава зрителите с творчеството на Сезан и Реноар

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

"Палацо Реале" в Милано отбелязва 150 години от раждането на импресионизма с изложба на творби на кръстниците на движението Пол Сезан и Пиер-Огюст Реноар.

Посетителите могат да видят 52 техни картини, датирани от 70-те години на XIX век и от първите години на XX век. Взети са назаем от два парижки музея.

Преди 150 години, през април, в Париж е наредена историческа изложба с картини на Реноар и Сезан, която дава началото на импресионизмът като течение в изобразителното изкуство.

От една страна, имаме Сезан, който търси съществени геометрични структури, модели в натюрморта. Например, той представя ябълките като сфери. Дава идеята за маса, рисувайки правоъгълник, който може да не е непременно прав. Той проявява голяма взискателност.

Сесил Жирардо – куратор на изложбата

Изложбата показва и приликите, и разликите между двамата художници, направили своеобразна революция в изкуството.

Сезан и Реноар са били приятели, възхищавали са се на работата на другия, често са работили заедно. Но всеки от тях има свой характерен стил.

От друга страна, Реноар също е много внимателен към рисуването, но обръща голямо внимание на изобразяването на текстурите. По-специално винаги се стреми да предаде усещането за кожата, да възстанови седефа на текстурата или мекото докосване на плодове, като праскови или ягоди. Реноар внимава за структурата на обектите, но много повече за закръглеността и хармонията.

Сесил Жирардо – куратор на изложбата

Освен картините, изложбата включва и възстановки на ателиетата на художниците. Както и две картини от Пабло Пикасо, който се е вдъхновил от творчеството на Сезан и Реноар.

Експозицията ще остане в "Палацо Реале" до 30 юни.