Култура

Изложба показва творчеството на прерафаелитите

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

За пръв път голяма селекция от творби на британското изкуство от XIX век „Братството на прерафаелитите“ е изложена във Форли, Италия. Наред с тях посетителите могат да видят и произведения на италианските майстори, които са вдъхновили английската група – Микеланджело, Ботичели. Около 300 творби са заети от различни италиански и чуждестранни музеи, включително Уфици, Британския музей, Тейт Модърн и др. 

Братята прерафаелите са седем млади мъже, около 20-годишни, живели в Лондон в средата на XIX век. Те са уморени от посредственото изкуство на разказване на истории, изложено в Кралската академия, където някои от тях учат. Искат нещо по-вълнуващо. Изкуство, което е по-автентично и страстно, с по-строги форми и ярки цветове. Искат да накарат хората да се вълнуват повече от изкуството заради неговата емоционална сила.

Питър Трипи – куратор на изложбата

Новото художествено движение се заражда през 1848-а – в годината на много революции, подпалили Европа. Стилът на прерафаелитите отразява социално-политическите промени, които се случват по онова време.

Изкуството им не е реакционно завръщане към стилове от миналото, а модерно и визионерско, способно да вдъхне нов живот на италианската традиция отпреди Рафаело.