Култура

Изложба в Копенхаген представя творчеството на Алберто Джакомети

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Славата на Джакомети се дължи основно на неговите скулптури.

Смятан е за един от най-значимите художници на XX век. Създава най-скъпата скулптура, продавана на търг – „Сочещият човек“, която през 2015 г е продадена за над 141 милиона долара. Но обхватът на изкуството му е много по-широк.

Той беше преди всичко скулптор, но е рисувал и много картини. Когато посетите музеи в Европа и Съединените щати, ще видите негови скулптури в колекциите им. Така че повечето от нас го възприемат като скулптор, но в творчеството му има и много картини, скици, рисунки и други.

Томас Ледербал Педерсен – главен куратор на изложбата

Подредена в сътрудничество с фондация „Джакомети“ в Париж, изложбата „Това, което се вижда на пръв поглед“ съдържа 90-ина творби. Тук са някои от шедьоврите на майстора като „Носът“, „Клетката“, „Ходещият човек“. Има и по-малко известни произведения, които рядко са излагани пред публика.

Заедно те дават уникална представа как Джакомети оформя своя творчески натюрел.

Френският писател и поет Андре Бретон е казал: „Всеки знае как изглежда главата“. Всъщност това е голямата главоблъсканица за Джакомети по онова време и след това. Той не знае как изглежда главата, не знае как изглежда фигурата и се опитва да стигне до същността на това, което вижда човек. Как разпознавате една фигура като такава, когато я видите? – това занимава творецът.

Томас Ледербал Педерсен – главен куратор на изложбата

В началото на 30-те години на XX век Джакомети се отдръпва от сюрреалистичното увлечение по вътрешния свят на човека и вместо това започва да се интересува от физическата реалност.

През Втората световна война намира убежище в Швейцария, тъй като не може да се върне в окупирания Париж. След 1941 г художникът общува с френските философи Жан-Пол Сартр и Симон дьо Бовоар. А философските въпроси за състоянието на човека започват да играят централна роля в неговото творчество.

Изложбата в националната галерия в Копенхаген ще бъде отворена за зрителите до 20 май.