Цвят

В Берлин откриха изложба, посветена на Джозефин Бейкър

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

В чест на певицата и актриса Джозефин Бейкър беше открита изложба в Новата национална галерия в Берлин, считана за една от най-популярните в германската столица. Експозицията "Икона в движение" отбелязва 100-годишнината от изпълненията на Бейкър в Париж и подчертава влиянието ѝ през 20-те години на миналия век.

Бейкър и нейните емблематичност и артистичност са повлияли на поколения тъмнокожи художници и особено изпълнители. Има нещо много важно в това да разбереш нея, нейното авторство и нейната гледна точка, както и да погледнеш критиките към нейната работа.

Успехите на Бейкър в театър "Шанз-Елизе" през 1925 г. я изстрелват към славата и я превръщат в една от малкото тогава тъмнокожи танцьорки, успели да привлекат внимание на национално ниво.

Когато гледате Бейкър, може да откриете толкова много неща. Десет години е имала свой собствен кабаре клуб. Мисля, че е ръководила и ансамбъл.

Изложбата в Берлин проследява в дълбочина живота на Бейкър - от момента, в който попада в светлината на прожекторите до приноса ѝ във френското разузнаване по време на Втората световна война. Нейната работа като активистка за граждански права и отказът ѝ да играе пред сегрегирана публика допълнително затвърждава нейния образ.

Изложбата продължава до края на месец април.