Европа

До 2026 г. на всеки 60 километра магистрала в ЕС ще има станция за зареждане на електромобили

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Тези електромобили са изминали стотици и дори хиляди километри из Европа, за да покажат, че дългите пътувания, които са едно от основните предизвикателства за този тип превозни средства, са вече възможни. Шофьорите им се срещнаха в Брюксел по време на среща на европейските министри на транспорта.

Пътуването с електрически автомобил винаги е една крачка напред, но за нас, които идваме от Румъния, за първи път се опитахме да не правим никакви планове. Затова просто карахме като нормален автомобил и при 20-30% батерия започвахме да търсим място за зареждане.

Александру Теодореску, шофьор

Наличието на станции за зареждане от години е един от основните проблеми за електрическите превозни средства. Обикновено автомобилите се нуждаят от зареждане на всеки 300 до 400 км, като процесът продължава минимум 20 минути. Но с идването на забраната на автомобилите с двигатели с вътрешно горене в ЕС до 2035 г. Европейската комисия трябваше да намери решение на проблемите с мобилността.

 

Въпросът не е решен. Но от днес празнуваме новия регламент за трансевропейската транспортна мрежа, който изисква задължително разполагане на зарядни точки покрай главните пътища.

Адина Валеан, европейски комисар по транспорта

До 2026 г. на всяка магистрала в ЕС ще има зарядна станция на всеки 60 километра. Нещо, което ще направи шофирането на електрически автомобили много по-лесно.