Икономика

Студеното време увеличава енергийния разход на електромобилите

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

За Стив Кариган утрото е хладно. Той обаче трябва да се тревожи не само за остъргването на леда от предното стъкло. Ще му се наложи и да обърне внимание на пробега на електрическия си ван. Обикновено той може да измине 120 км с напълно заредена батерия. Но в това студено време този пробег е намалял до 80. Стив е научил по трудния начин, че в дълбоката зима понякога е по-добре да намериш алтернативен начин за пътуване.

 

Ако през уикенда имам работа и прогнозите са за наистина студено време като това, нямам друг избор, освен да отида и да наема ван.

Стив Кариган, собственик на електрически ван

Стив не е единственият, който се сблъсква с проблеми с електрическите превозни средства. Британската служба за пътно възстановяване твърди, че 6 % от повикванията на електромобили се дължат на изчерпване на захранването им. Това е много по-висок процент от този на бензиновите и дизеловите автомобили. Службата е монтирала специални зарядни устройства в своите микробуси за аварийни ситуации.

 

Ако един бензинов или дизелов двигател се повреди, можете да го откарате, да го преместите встрани от пътя. При електрическите превозни средства може да бъде доста трудно да се изкара превозното средство, ако не можете да накарате кормилното управление и колелата да се движат.

Крис Милвард, мениджър по техническото развитие

Според британската телевизия ITV News анализът на работата на електромобили при ниски температури е показал, че загряването на автомобила означава, че през първия час те използват 39 % повече енергия от батерията в сравнение с нормалните условия. Това означава, че през зимата водачите на електромобили могат да изминат с 18% по-малко километри с пълно зареждане на батерията, отколкото през лятото. Този автомобил е с изчерпана батерия и е бил закаран на зарядна станция, за да се зареди отново.

 

Когато тези батерии се изчерпат на пътя, колите спират и вие трябва да дадете на контакт, за да ги накарате да преминат в неутрална позиция. Но когато се изтощят, това не става.

Даниел Дийн, шофьор на електромобил

Електрическите автомобили са безвредни за околната среда от колкото тези с двигатели с вътрешно горене. Шофьорите обаче ще трябва да се адаптират към нов начин на планиране на пътуването, ако искат да стигнат от точка А до точка Б, без да останат на студено.