Политика

Прокуратурата проверява Лена Бориславова заради документи, свързани с "Да запазим Корал"

От Euronews България Euronews България
Lena Borislavova BGNES Снимка: БГНЕС/Архив

Софийската районна прокуратура проверява дали са извършени документни престъпления пред Агенцията по вписванията, свързани с ръководството на сдружението "Да запазим Корал".

На 11 август миналата година е образувано досъдебно производство дали е подадена невярна информация в писмено съобщение изпратено по електронен път от Л. Б. до Агенцията по вписванията  за освобождаването на К. П. като член на Управителния съвет на сдружението. Заявено е, че това се е случило на заседание на 6 май 2021г, съобщиха днес от държавното обвинение. По разследването към момента са разпитани 10 свидетели и е изискана справка от Сдружение "Да запазим Корал".

Повод за информацията на СРП е, че през уикенда "Биволъ" излезе с публикация, в която се твърди, че Кирил Петков е станал служебен министър на икономиката, като са били фалшифицирани документи, представени на Агенцията по вписванията от Лена Бориславова.  

"Проведени са и оперативно-издирвателни мероприятия. Към делото са приобщени множество относими документи, изискана е и справка от Сдружение „Да запазим Корал“. В хода на разследването са установени данни за извършване и на други документни престъпления – съставяне и използване на неистински документи, представени пред Агенция по вписванията.  В тази връзка предстоят и още разпити на лица, имащи отношение към извършените действия, както и приобщаване на техни сравнителни образци на подписи и почерк", се посочва още в съобщението.

По досъдебното производство в кратки срокове се очаква изготвянето на съдебно-графическа и техническа експертизи, след което наблюдаващият прокурор ще се произнесе по хода на делото и възможността по същото да бъдат евентуално привлечени в качеството им на обвиняеми лица, спрямо които се съберат доказателства за участие в документни и други престъпления. 

СРП ще информира обществеността за хода на досъдебното производство.