Общество

Зелени затвори: Местата за лишаване от свобода ще произвеждат ток, ще рециклират и ще се занимават със земеделие

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Затворите у нас ще станат зелени по моделна Норвегия, като пилотните проекти ще се реализират в местата за лишаване от свобода в Плевен и Белене. Експертът от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ Надя Радковска обясни в студиото на „Добро утро, Европа“, че това означава цялостно преосмисляне на функционирането на процесите, които се случват там.

 

Затворите са едни консуматорки институции, затворите нямат работно време, функционираме непрекъснато. Използваме и много природни ресурси – вода, енергия, храна, а в същото време генерираме много отпадъци и търсим алтернативи за по-устойчиво функциониране.

Идеята е да се повиши вниманието върху това как да намалим вредното въздействие върху околната среда – един затвор да може сам да произвежда електроенергия, да рециклира отпадъците си, да отглежда био земеделие, както и животновъдство, обясни експертът.

Друга изключително важна цел на озеленяването на затворите е хората, настанени в местата за лишаване от свобода да се включат активно във всички дейности, като така ще бъдат полезни както за себе си, така и за обществото, посочи още Надя Радковска.

Целия разговор вижте във видеото.