Свят

Докладчикът на ООН за правата на човека в Русия: Условията в руските затвори са зловещи

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Новината за смъртта на Алексей Навални шокира света и предизвика нова вълна на тревога за спазването на човешките права в Русия. Може ли да се стигне до истината за кончината на най-яростния руски опозиционер и кой трябва да понесе последствията за това? В студиото на Euronews PrimeTime гостува Мариана Кацарова – специален докладчик на ООН за правата на човека в Русия.

„Аз отдавна се обърнах към руското правителство и квалифицирах условията, на които беше подложен Навални, като мъчения. Руското правителство не отговарят на моите писма, то не признава моя мандат и се опитват да игнорират съществуването му“, коментира Кацарова.

По нейните думи това, че тялото на Навални не е предоставено на майка му, показва, че има нещо, които се крие.

Призовахме да бъдат освободени всички политически затворници в Русия. Има няколко от тях, които са в особено тежко състояние.

Мариана Кацарова – специален докладчик на ООН за правата на човека в Русия

Тя посочи, че имената на няколко политически затворници – Владимир Кара-Мурза, осъден на 25 години затвор, защото е критик на Путин и се обявява срещу войната в Украйна.

„Алексей Горинов – местен политик от Москва, е осъден на 7 години затвор, защото е против агресията срещу Украйна“, каза още специалният докладчик на ООН за правата на човека в Русия.

Била съм в руските затвори. Условията там са зловещи и изключително мъчителни, а виждаме, че политическите затворници са преднамерено поставяни в тях, което довежда до допълнително влошаване на тяхното състояние, без да им се дава подходяща медицинска помощ“, подчерта Кацарова.

„В Русия не знаем колко точно са политическите затворници, защото всеки ден руското правителство продължава да арестува други хора. Задържат мирни граждани, дошли да поставят цвета в памет на Навални. Адвокатите също са задържани, особено когато представляват „непопулярни клиенти“, тоест критици на Путин“, коментира още тя.

 

Целия разговор вижте във видеото.