Свят

Валерий Тодоров: Каквито и да са причините за смъртта на Навални, трябва да е ясно, че това е личен негов избор

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Навални ще бъде убит - това казах преди година в друга телевизия. Това е много голямо събитие по отношение на Русия, а и извън Русия. Ударът, който създава Русия е, че лишава опозицията там от един много харизматичен лидер. Някои сравняват личността му с Нелсон Мандела. Но е факт, че руската алтернатива или опозиция е абсолютно разпокъсна, лишена от харизматична фигура и няма да намери скоро път от цялата гора от насилие, дезинформация и репресии. Трудно ще има мирна смяна на режима в Москва. Алексей Навални не беше познат и не беше масово подкрепян в Русия, това беше целта на режима. Нека бъдем реалисти, не мисля, че се очакват протести там. Така коментира в ефира на „Добро утро, Европа“ журналистът Петър Карабоев смъртта на руския опозиционен политик Алексей Навални.

Владимир Путин избягва да назовава Навални по име. Аз съм песимистичен, че нещо ще се промени след тази смърт в Русия. Това е руският избор. Русия напуска международни организации, те отказват дори да въведат международната система за кодове със здравеопазване, защото не съответствало на руската църква. Когато една държава реши да се самоизолира, няма как дори да водите диалог с тях.

Русия е страна в която трябва да се говори само от позицията на силата. Руската военна икономика е готова да постигне някакъв резултат около 2026г. Те се готвят за това как ще завърши войната към края на 2026г., коментира още Петър Карабоев .

Според журналиста и бивш кореспондент на БНР и БНТ в Москва  Валерий Тодоров, ако смъртта на Навални дава някакво предимство на Путин, то е в рамките на страната.

Какви са причините за тази смърт ще бъде изяснено от аутопсията, но дали обективно ще се каже истината, също е под въпрос. Той беше подлаган на един системен тормоз. Разликата между Навални и другата част от руската опозиция е, че той избра да се бори вътре в страната. Той разбра, че руското общество не се влияе от външни фактори. Иначе той можеше да остане в Германия. Така че това беше самостоятелен и осъзнат акт. Властите му подсказваха в Германия, че предпочитат той да остане там.

Според Тодоров,  Кремъл не е свикнал с такъв тип съпротива. На изборите в Москва той спечели 23-27%. Това е много висок процент за представител на опозицията, коментира оещ той и посочи, че Навални е бил  подкрепян от младото поколение.

Вижте и президентските избори след месец. Те ще бъдат в разстояние от 3 дни. От многобройните кандидати има само декоративни фигури. Каквито и да са причините за смъртта на Навални, трябва да е ясно, че това е личен негов избор. Дали си е давал сметка, че ще стане така, не мога да кажа. Той беше в тежки арктически условия, подложен на суров климат, тежки условия на живот. Едва ли е имало илюзии, че той ще оживее дълго там. Партиите в държавната дума на Русия са присъдружни партии на Русия. А партиите извън парламента там нямат думата.

Съмнявам се Путин да остане силен лидер след 2030г. Забелязва се изтощение и слабост, както беше и с Пригожин, посочи още Валерий Тодоров.

Целия разговор вижте във видеото.