Свят

Хиляди хора участваха във възпоменателни церемонии за Алексей Навални в Русия и по света

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

С импровизирани бдения и полагане на цветя в Москва и други градове в Русия граждани изразиха скръбта си от смъртта на опозиционния водач Алексей Навални и му отдадоха почит.

В петък руската служба за затворите и изтърпяването на наказания обяви, че той е починал, след като се почувствал зле в наказателната колония в Харп, отвъд Полярния кръг, където излежаваше 19-годишна присъда.

В Москва, където хората положиха цветя на паметника на политическите затворници, имаше задържани от полицията, включително журналистка, която предаваше на живо от възпоменанията.

Алексей Навални беше последният фар на надеждата нещо да се промени и тази надежда умря. Единственото, което искам да направя сега, е да плача – нямам повече думи.

Елмира – жителка на Москва

Тук съм да изразя какво чувствам. Всички разбират какво се случи, макар че по очевидни причини няма да го изрека с думи. Но днес не се случи само смъртта на Навални, а смъртта на нашата страна.

Алексей – местен жител

Протести и възпоменателни церемонии имаше в редица европейски столици – Берлин, Виена, Лондон, Варшава, Вилнюс, Мадрид и други.

В британската столица демонстрацията бе пред сградата на руското посолство.

Не беше само единствената ни надежда, той беше нашият символ. Все още осмислям новината за неговата кончина. Не мога да повярвам, че се случи. Всички са тъжни и гневни, чувстваме безпомощност в този момент...

Луси Клинцова – демонстрант

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен изрази лично съболезнованията си на вдовицата на Навални – Юлия Навалная – на Мюнхенската конференция по сигурността.

В емоционален призив Юлия се обърна към присъстващите политици и делегати, да не се примиряват и да се справят със злото, което въплъщава руският президент Путин.

Макар че конкретната причина за смъртта на Алексей Навални може никога да не стане обществено достояние, много западни лидери държат именно руските власти отговорни.