Свят

Кой е Алексей Навални и защо беше неудобен на Кремъл?

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Алексей Навани ще бъде запомнен като един от най-отявлените критици на Владимир Путин. Но стана един от многото опозиционери на Кремъл, които намериха смъртта си по време на режима му. Многобройните процеси срещу него бяха широко заклеймени като политически мотивирани и наказание за опозицията му срещу Владимир Путин. Кой беше Алексей Навални?

 

Алексей Навални беше един от един най-изявените критици на руския президент на Владимир Путин, юрист и обществен активист. Роден е на 4 юни 1976 г. в Бутин, но израства в град Обнинск, на 100 км от Москва.

Началото на кариерата му на политик и общественик се свързва с блога, който той поддържаше. През 2007 г. - благодарение на умелото използване на социалните медии, Алексей Навални придоби известност, като документира инвестициите си в държавни петролни компании в търсене на доказателства за корупция. Малко след това той беше изключен от либералната опозиционна партия "Яблоко" за участие в "националистически дейности".

През декември 2011 г. фондацията на Навални за борба с корупцията събра многобройни последователи, които разкриха богатството на кремълския елит. По-късно същата година той стана основен лидер на протестите срещу изборите, след като партията на Путин "Единна Русия" спечели вота, въпреки че кампанията на Кремъл беше белязана от обвинения в измами.

По-късно Навални разработи и ръководи антикорупционни проекти като част от създадения от него през 2011 г. „Фонд за борба с корупция“.

През юли 2013 г. Навални беше арестуван по обвинение в присвояване Руското правителство го обвини в измама в размер на 16 млн. Рубли, около 500 000 долара, но той отрича обвиненията.

Кулминацията на професионалния му път беше през 2013 г., когато той се кандидатира за кмет на Москва. В надпреварата за местната власт той остана на второ място с малко над 27% от гласовете на избирателите, като получи силна подкрепа от подкрепяния от Кремъл Сергей Собянин.

Той беше лидер на партията „Народен алианс“ от 2013 г., която през 2018 г. се трансформира в „Русия на бъдещето“. Година по-късно обаче Министерството на правосъдието на Руската федерация отказа регистрацията й.

През декември 2018 г. присъствието на Навални продължава да нарушава идеализираната от Кремъл Русия, докато той се опитва да се кандидатира за президент. Путин обаче забранява кандидатурата му, позовавайки се на присъдата на Навални за присвояване. Въпреки че Навални призовава руснаците да бойкотират вота, Путин продължава и печели четвърти мандат.

Критичната позиция на Навални го е въвличала в не една и две ситуации, в които животът му беше изложен на опасност.

През август 2020 г. беше най-критичната от тях. Навални беше хоспитализиран в Сибир и поставен в медикаментозна кома, след като губи съзнание по време на полет. Тестовете показваха, че той е бил отровен с "Новичок" - нервнопаралитично вещество, често използвано в съветската епоха. Кремъл отрече да е отговорен за нападението.

През януари 2021 г. при завръщането си в Москва той беше задържан показно на летището. На прага на смъртта, Навални бе транспортиран за лечение в Германия със съгласието на руските власти. Излекуван и далеч от това да бъде уплашен, критикът на Кремъл направи голямо завръщане през декември 2020 г., като хвана в капан руски агент, който призна по телефона, че отравянето му наистина е дело на тайните служби. Отхвърляйки всякаква идея за изгнание, Навални се завърна в Русия на 17 януари 2021 г., сигурен, че ще бъде арестуван начаса. Още с пристигането си на летището, той наистина бе арестуван пред телевизионните камери.

Хиляди хора демонстрираха в цяла Русия за освобождаването му. Въпреки това месец по-късно Навални получи присъда от две години и половина за нарушаване на условията на условна присъда, докато се възстановява в Германия, след което беше изпратен в наказателна колония.

През август миналата година присъдата на Навални беше увеличена на девет години след осъждане по нови обвинения в присвояване и неуважение към съда. Добавени бяха още 19 години в колония със "специален режим" по обвинения в екстремизъм. По време на процеса си Навални критикуваше руската пълномащабна инвазия в Украйна, наричайки я "най-глупавата и безсмислена война на 21-и век".

През декември 2023 г., след като изчезна за две седмици, опозиционният лидер беше открит в наказателна колония в Северна Арктика.

На различни съдебни заседания, на които се явяваше чрез видеоконферентна връзка, този висок рус мъж с пронизващи сини очи изглеждаше отслабнал и състарен, коментира АФП. Той имаше здравословни проблеми, свързани с гладната стачка, която бе обявил в затвора, и отравянето му през 2020 г., от което оцеля по чудо.

От затвора Навални изразяваше подкрепа за другарите си по съдба, лишени от свобода заради репресиите, като изобличаваше руската съдебна система, която наричаше "фашистка", отбелязва АФП. От чужбина неговите екипи продължаваха да публикуват разследвания за забогатяването на руския политически елит, някои от чиито представители според тях са пряко облагодетелствани от конфликта в Украйна.

В онлайн посланията си той се шегуваше с тормоза, на който го подлагаше управата на затвора. На 1 февруари той призова за демонстрации в цяла Русия по време на президентските избори на 15-17 март, които се очаква да подпечатат оставането на Путин на власт за още един мандат.

Победата на руския президент изглежда сигурна, защото опонентите му, начело с Навални, бяха хвърлени в затвора или принудени да напуснат страната през последните години, а репресиите се засилиха още повече след нападението срещу Украйна.

Последната публикация в Инстаграм се появи само преди два дни, на 14 февруари. Това беше послание за Деня на влюбените, адресирано до съпругата на Навални, Юлия, със снимка на двойката.

Работата, животът и изпитанията на руския опозиционер бяха документирани във филма "Навални", който спечели "Оскар" за най-добра документална лента.