Свят

Светът за смъртта на Навални: Плати с живота си за мъжеството да се върне в Русия (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Световни лидери, общественици, политици, журналисти изразиха своите съжаления за смъртта на Алексей Навални, а много от тях заговориха, че той е "бил убит от режима" в Русия.

Руският президент Владимир Путин трябва да носи лична отговорност и да бъде наказан за зверствата, извършени срещу Алексей Навални, заяви съпругата му Юлия Навални от Германия.

„Ако това е истина, бих искала Путин, целият му щаб, цялото му обкръжение, цялото му правителство и приятелите му да знаят, че ще бъдат наказани за това, което направиха с нашата страна, с моето семейство и с моя съпруг. Те ще бъдат изправени пред съда и този ден ще настъпи скоро“, каза Юлия Навални на Мюнхенската конференция по сигурността. Тя призова Владимир Путин да бъде подведен под „лична отговорност за всички извършени зверства“.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че руският президент Владимир Путин е отговорен за смъртта на руския опозиционер Алексей Навални.

Байдън определи Навални като "мощен глас на истината". Президентът на САЩ допълни, че "не е изненадан, но е възмутен" от новината за смъртта на опозиционния лидер. "Не знаем какво точно се е случило, но няма съмнение, че е смъртта на Навални е следствие от нещо, което Путин и неговите главорези са направили", заяви Байдън.

"Руските власти ще разкажат своята собствена версия", допълни той. "Но не се заблуждавайте. Не се заблуждавайте, Путин е отговорен за смъртта на Навални", подчерта Байдън.

Той също така заяви, че обмисля допълнителни стъпки, за да бъде наказана Русия след смъртта на Навални, за когото той припомни, че "смело се е изправил срещу корупцията и насилието" на правителството на Путин, предаде БТА.

„Дълбоко съм опечален и разтревожен“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Трябва да установим всички факти, а Русия трябва да отговори на всички сериозни въпроси за обстоятелствата около смъртта на Навални, допълва той.

Светът загуби борец, чиято смелост ще се помни за поколения напред, написа председателят на Европейския парламент Роберта Мецола. Ужасена съм от смъртта на Алексей Навални, носителя на наградата "Сахаров" на ЕП за свобода на мисълта. Русия му взе свободата и живота, но не успя да му отнеме достойнството. Битката му за демокрация продължава, добавя Мецола.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че е дълбоко смутена и натъжена от вестта за смъртта на Навални. По нейните думи руският президент Владимир Путин се страхува най-много от несъгласието сред своите сънародници. Това е мрачен повод да си спомним какво представляват Путин и неговият режим, добавя тя. Фон дер Лайен призовава за обединение в борбата за свобода и сигурност за онези, които дръзват да се изправят срещу авторитаризма.

"Ужасна новина", написа британският премиер Риши Сунак. "Навални показа невероятен кураж", коментира той.

"Излежаващият присъда руски опозиционен лидер Алексей Навални плати с живота си за "своята съпротива срещу потисническа система", заяви френският външен министър Стефан Сежурне по повод новината за смъртта на известния руски политически активист.

"ЕС държи отговорна за смъртта на Навални властта в Русия", заяви председателят на Евросъвета Шарл Мишел. 

"Навални плати със смърт мъжеството си да се върне в Русия", заяви канцлерът на Германия Олаф Шолц.

"Смъртта му в руски затвор и фиксирането върху само един човек и страха от него само подчертават слабостта и разложението в сърцето на системата, която изгради Путин. Русия е виновна за това", каза американският държавен секретар Антъни Блинкен.

Руският президент Владимир Путин трябва да отговаря за престъпленията си, заяви украинският държавен глава Володимир Зеленски.

„За мен е очевидно, че (Алексей Навални) беше убит като хиляди други, които бяха измъчвани до смърт заради един човек, Путин, когото не го е грижа кой ще умре, стига да запази поста си“, каза Зеленски на съвместна пресконференция с канцлера Олаф Шолц в Берлин.

Президентът на Латвия Едгарс Ринкевичс бе един от първите лидери, който коментира смъртта на Алексей Навални. В „Екс“ президентът написа, че опозиционерът е "брутално убит от Кремъл". 

"Каквото и да мислите за Алексей Навални като политик, той просто беше брутално убит от Кремъл. Това е факт и е нещо, което човек трябва да знае за същината на сегашния режим в Русия. Моите съболезнования на семейството и приятелите му", допълни Ринкевичс.

В ефира на Euronews Bulgaria журналистът Иво Инджев коментира, че „очевидно диктаторът си бе намислил да се разправи с Навални“.

„Путин отиде докрай в измъчването на Навални, защото това беше мъчение – местене от затвор в затвор, непрекъснато пребиваване в карцер, поставянето на разни душевно болни хора с агресивно поведение в неговата клетка, за да го тормозят. Навални беше болен. Точно от какви болести, аз в момента не искам да правя подобен тип експертиза“, каза Инджев.

Просто му приложиха една смъртоносна хватка. И една от причините беше, че той беше много ефективен в съпротивата на режима с идеи.

Иво Инджев, журналист

„Той призова на изборите на 15-17 март гласоподавателите в страната, които не са за Путин, да се съберат по едно и също време пред урните, защото тогава не могат да ги разгонят, все пак са призвани от режима да гласуват“, допълни Инджев.

„Съсипаха му здравето. Превърнаха един 47-годишен мъж в разцвета на силите си с прекрасно семейство в жив труп“, каза още журналистът.

"Ако това е истина, отговорност за преждевременната смърт носи лично Владимир Путин, който е издал заповедта за отравянето на Алексей, а после го вкара в затвора", написа Михаил Ходорковски

Той призова на президентските избори на 17 март руснаците да отидат да гласуват, като впишат в бюлетината името на Навални. "Ако не знаехте или се съмнявахте как да постъпите този ден, ето ви отговора".

"Навални най-накрая беше убит от Путин днес", написа разследващият журналист Христо Грозев в мрежата X след новината за смъртта на Алексей Навални.

"Navalny was finally killed by Putin today", гласи постът на Грозев, който в момента живее в САЩ.

"Навални е мъртъв?! Не - Навални е убит! Режимът го уби! Това е убийство срещу демокрацията. Необходим е силен натиск върху Кремъл и повече помощ за Украйна." Това написа на страницата си във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като по-рано днес руските власти съобщиха, че руският опозиционер и изявен критик на президента Путин - Алексей Навални, е починал в затвора.

„Путин не разбира, че с убийството на Навални не е убил духа на свободата, а го е направил по-силен и непобедим. Сега Навални е символ на сила, надежда и свобода, който не може да бъде вкаран в затвора и който не може да бъде убит отново. Навални спечели, Путин загуби“, каза съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков.

„Това е тъжна новина, Навални е символ, той е е символ от години на борбата срещу диктатурата в Русия, борбата за свободно слово, на борбата срещу това, че не може човек да бъде затварян заради това, че има различно мнение“, заяви министър-председателят Николай Денков от Мюнхен, където участва на международната Конференция по сигурността.

„Тъжно е и показва защо е важно да ценим какво означава демокрацията. Трябва да си представим, че има и друг свят и този свят е този, в който никой не може да казва свободно какво мисли освен този, който е най-отгоре. И ако кажеш нещо различно могат да те пратят в Северна колония. Не трябва да забравяме това, защото то се е случвало и в нашата държава“, каза още българският премиер.

Президентът Румен Радев каза във социалните мрежи, че светът е загубил един от най-изявените борци за човешки права и демокрация.

„Затова е изключително важно да бъдат изяснени всички обстоятелства около смъртта на Алексей Навални в затвора и те да станат достояние на международната общност. Почит пред неговата памет!“, заявява още Радев.