Свят

Светлана Джамджиева: Путин се страхуваше много от Навални

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Путин се страхуваше изключително много от Навални. Всеки път, когато Навални излизаше с някакво изявление или поредното разкритие, а той правеше много, той направи разкритие и за Песков, и за имотните им състояния, и за самия Путин, и за Медведев... Путин побесняваше.“

Това каза в студиото на Euronews PrimeTime журналистът и главен редактор на КлубZ Светлана Джамджиева.

„Неслучайно Путин нито веднъж не коментира директно Навални. Никога. Той нито веднъж не произнесе името му, но за сметка на това джуджетата му непрекъсната опровергаха това, което Навални казва“, допълни тя.

Путин осъзнаваше магнетичността на Навални да повежда хората. Убийството му е сплашване. Сплашване на хората, които са вътре в Русия.

Светлана Джамджиева, журналист и главен редактор на КлубZ

„След като на известния Навални се случи такова нещо, зад който стои целият цивилизован свят и го подкрепя, защото той е опозиционер в диктаторски режим, какво може да се случи на един обикновен човек в Русия?“, отбеляза Джамджиева.

Тя коментира и новия законопроект на ПП-ДБ за борба срещу дезинформацията. Според Джамджиева главната цел на законопроекта е да се обуздаят така наречените фабрики за тролове.

Идеята е, че държавата ще задължи големите платформи, социалните мрежи, да проверят и затварят профили, за които им е докладвано, че са фалшиви и бълват едно и също нещо, като опорки, като фалшиви новини.

Светлана Джамджиева, журналист и главен редактор на КлубZ

„Примерно, фалшиви реклами трябва да бъдат свалени до 3 дни. Ако не бъдат свалени, съдът има право да закрие сайта, който ги пуска, както и рекламната мрежа, която ги пуска. Просто ще бъдат махнати рекламите на сила и няма да има реклами в сайта. Това предвижда законопроектът“, обясни Джамджиева.

 

Целия разговор вижте във видеото.