Европа

В Германия въвеждат мерки за разбиване на мрежите за дезинформация на крайнодесните

От Euronews България Euronews България

Германия представи мерки за засилване на борбата срещу крайнодесния екстремизъм. Кампанията последва статия, обвиняваща крайнодесни политици, че са обсъждали депортирането на милиони мигранти, включително такива с германско гражданство. В текста се твърди, че и членове на „Алтернатива за Германия“ са взели участие в срещата в Потсдам.

Вътрешният министър Нанси Фезер заяви, че се създава „звено за ранно разкриване на чуждестранни манипулации и кампании за дезинформация.

Искаме да разбием тези десни екстремистки мрежи. Да ги лишим от приходите им. Да им отнемем оръжията. Накратко, искаме да използваме всички законови инструменти, за да защитим нашата демокрация.

Нанси Фезер – министър на вътрешните работи на Германия

Броят на крайнодесните екстремисти в Германия расте постоянно. През 2022 г те са били 38 000, като 14 000 от тях се смятат за потенциално опасни и склонни към агресия.

Политически мотивираната престъпност се е увеличила значително в Германия в последните години. Повече от два пъти за 10 години.

Холгер Мюнх – началник на Офиса на федералната криминална полиция

В резултат на публикацията в цялата страна се проведоха протести срещу крайната десница.

Много от тях бяха под мотото „Ние сме защитната стена“ – препратка към дългогодишното табу срещу сътрудничеството с крайнодесни политици.