Европа

Управляващите в Германия обвиниха крайнодесните в пропаганда на нацистки идеали

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Управляващата коалиция в Германия обвини крайната десница, че пропагандира нацистки идеали. Това стана, след като местният вестник Correctiv's съобщи, че членове на Движението за идентичност и партията "Алтернатива за Германия" са присъствали на среща през ноември миналата година, на която са обсъждали депортирането на милиони имигранти, включително германски граждани.

Вие сте вълк в овча кожа, но ви казвам, че фасадата ви започва да се пропуква. Истинското лице на партията ви излиза наяве за всички и ние ще покажем ясно каква идеология преследвате.

Ларс Клингбайл, ръководител на парламентарната група на СДПГ

Германският министър на вътрешните работи Нанси Файзер заяви пред журналисти, че има "ясен опит да се определи етнически кой принадлежи на Германия", което означава съзнателно преследване на нацистки идеологии. Алтернатива за Германия отрича да е замесена. Междувременно Бундестагът даде зелена светлина на закона за улесняване на депортирането на мигранти, чиито молби за убежище са били отхвърлени.

Законът, който приет от германското правителство през октомври миналата година, увеличава максималната продължителност на задържането на незаконно пребиваващ от 10 на 28 дни. Той също така разрешава претърсване на жилища с цел установяване на самоличността на мигранта. Парламентът също гласува и законопроект за разширяване на критериите за гражданство. Целта е да се насърчи интеграцията на законните мигранти и да се привлекат квалифицирани работници в Германия.