Европа

В Германия протестираха срещу крайната десница и идеята за депортация на милиони чужденци

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Десетки хиляди хора излязоха по улиците в Германия, за да протестират срещу крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“.

Демонстрациите последваха публикуването на репортаж, в който се твърди, че членове на партията са се срещнали с крайнодесни екстремисти, за да обсъдят депортирането на милиони имигранти, включително такива с германско гражданство.

Само във Франкфурт, според властите, протестът е събрал около 35 000 души.

Очаквах, че няма да бъда сам тук. Има толкова много съмишленици, чак до улица Цайл. Чувствам се добре да знам, че сме мнозинство.

Мерон Мендел – председател на фондация „Ане Франк“ във Франкфурт

Протестите в цялата страна бяха предизвикани от репортаж на уебсайта за разследващи новини "Коректив", който разкри, че членове на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ са провели среща с крайнодесни екстремисти през ноември в Потсдам.

На нея са били обсъждани теми като „ремиграция“ – термин, който често се използва в крайнодесните среди като евфемизъм за експулсиране на имигранти и малцинства, включително и на натурализирани германски граждани.

Протестите в цялата страна отразяват и нарастващата загриженост от популярността на „Алтернатива за Германия“ сред избирателите, след като партията спечели първи избори за кмет и общински съветници миналата година.