Политика

Български евродепутати пред Euronews: Руската пропаганда не спира с опитите да пробие

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

След медийните разкрития, че латвийски евродепутат е руски шпионин и е работил за руските служби за сигурност, Европарламентът се захваща с разследване на този и други подобни подозрения за намеса. Специална комисия ще разследва случая и ще търси колко дълбоко е руското влияние в Европарламента.

Според евродепутата от ЕНП/ ГЕРБ Андрей Ковачев в изказванията на независимата латвийка Татяна Жданока и в нейните гласувания е прозирала явно проруската й нагласа и пропаганда. А в последните месеци руските служби са се активизирали. Преди седмица Европейският парламент започна разследване на твърдения в медии, че Жданока е работила като руски агент в продължение на няколко години

Русия винаги е търсила начин да влияе на членовете на европейските институции, твърди и евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Петър Витанов.

Руската пропаганда не спира с опитите да пробие в Общността, убеден е евродепутатът Илхан Кючюк, давайки пример и със шпионския скандал със служител на ГДБОП у нас, който е обменял информация с руските разузнавателни служби.

Радан Кънев обърна внимание на водещата роля на разследващите, не само органи, но и медии. 

"Част от евродепутатите се опасяват, че може да има още техни колеги, обслужващи интересите на Русия", каза Андрей Ковачев от ЕНП/ ГЕРБ. 

В пленарен дебат с представители на Съвета и Европейската комисия евродепутатите днес разгледаха по-широко руските опити за намеса в демократичните процеси на Общността и обсъдиха какво може да направи Европейският съюз за справяне с тези проблеми. В четвъртък дебатът ще бъде закрит с резолюция, която ще бъде подложена на гласуване.