Свят

„Убийството на Навални показва, че в Русия никой няма право да критикува режима“

От Euronews България Euronews България

Смъртта на Алексей Навални е шокираща, но в никакъв случай не е изненадваща. Всеки един човек, който се е противопоставял на режима в Кремъл, рано или късно бива убит или загива по някакви странни обстоятелства.

Това каза в ефира на Euronews Bulgaria преподавателят по международни отношения доц. Боян Хаджиев в коментар на новината за смъртта на руския опозиционер Алексей Навални.

По неговите думи това е една последователна политика от страна на всички, които са ангажирани с властта на Путин, за отстраняване на всеки един глас или критик, който би попречил и би развалил информационния комфорт на режима.

В изказванията си Путин показваше доста дълго време неприязън към Навални. Бих казал и форма на страх, тъй като в интервютата си той не го назовава по име. Или го нарича затворника, или го нарича пациента, когато се лекуваше от отравянето“, коментира анализаторът.

Така че това просто още едно доказателство, че под всякаква форма, всякаква критика, която е насочена срещу Кремъл и управляващите там, ще бъде прекратена по директен и безкомпромисен начин.

доц. Боян Хаджиев, преподавател по международни отношения

Следващата стъпка ще бъде нова руска мобилизация на населението за военните цели в Украйна. В този контекст, идеята зад убийството на Навални е да се покаже, че никой няма право да коментира политиката на Кремъл, Путин, мобилизацията, войната и никой няма право да коментира по критичен начин каквото и да се случва в управлението в Москва“, подчерта анализаторът.

Пътят за следващите президентски избори е абсолютно изчистен, разчистен за една нова безапелационна победа на Путин с над на 90%, подобно на това, което се случва в Северна Корея.

доц. Боян Хаджиев, преподавател по международни отношения

„Ако Европа и НАТО все още има някакви илюзии, че може да се води нормален разговор, че може да се защитават индивидуални права, човешки права, свобода на словото, борба за демокрация в диалог с Русия, значи все още не са изтрезнели след всичко това, което виждаме последните три години и особено след началото на войната в Украйна“, посочи доц. Хаджиев.

 

Целия разговор вижте във видеото.