Общество

Адвокатите Александър Кашъмов и Петър Славов: Няма съмнение, че Навални е убит

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Това е убийство. Можем да си припомним Сергей Магнитски, който при нас е известен с друго, но той е човек, който е разследвал корупцията по високите етажи на властта в Русия,  той беше задържан и убит в затвора, това се случи и с Навални. Това е знакът за човешкия живот там. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ адвокат Александър Кашъмов.

„Всичко това започна с убийството показно на журналистката Анна Политковская, след като тя написа книгата за режима на Путин, както и множество статии за това какво прави той. Световната общност е в затруднено положение откакто Путин започна войната срещу Украйна. Но когато се действа с оръжие и се потъпкват правата не е лесно за цивилизования свят. Ако светът не си беше затворил очите за Крим през 2014г., може би нямаше или щеше по-трудно да се стигне до сценария през 2022г. - нахлуването на Русия в Украйна, коментира още адвокат Кашъмов.

Самият факт, че държавата България попадна в списъка Магнитски на САЩ, говори, че у нас се прави корупция на високи ниво. Като се започне от Красьо Черния, Пепи Еврото, сега Нотариуса, това не са нови неща за нас. Лута се съдебната власт и не може да произведе нищо. Както обикновено това, което се случва в България през последните 15-20г. - основните разследващи са журналистите и медиите. Полицията и прокуратурата въобще не са на това ниво. Полицията е зависима от прокуратурата, не може сама да действа. Бездействието на прокуратурата е най-голямата язва. Предвид това кой оглавява прокуратурата у нас сега не мисля, че ще се промени нещо.

„Aз мисля, че има поводи за оптимизъм. Със съдия Цариградска разкрихме схемата за изборите във ВСС през 2018г. Новият избор на нов ВСС е нещото, към което трябва да гледаме. Трябва да бъдат истински изборите и там да дойдат почтени хора. 95% от магистратите са почтени хора, но това са точно тези хора, на който никой не дава голямата власт“, коментира още Кашъмов.

Според адвокат Петър Славов, не би трябвало да има съмнение, че Навални е бил убит.

Ден -два преди смъртта му се появиха снимки на Навални, той е беше с видимо 20кг. надолу и видимо по-стар. Но понякога мъртвите отварят очите на живите, така че се надявам руският народ да прогледне. Международната общност подцени ситуацията и сякаш никой не мислеше, че ще го убият. Както светът подцени ситуацията с започването на войната в Украйна.

Бившият главен прокурор се отнасяше с ирония към случаи като Красьо Черния, Пепи Еврото и т.н. Сега се надявам да няма такова замитане отново. Никой не беше чувал за Нотариуса в обществото преди. А те едва ли не са си направили специализация за неговите дела и не са направили нищо досега, коментира той.

Според адвокат Славов единият подход е тези хора да са инсталирали свои хора в институциите, за да работят за тях.

Този човек Велимир Атанасов е дългогодишен съдия, който не знаем какви отношения има с Зартова, но в един момент ловко става адвокат и използва празнина в закона, много бързо става адвокат без да се явява на изпит. И просто използва създаденото влияние за да осребри тези контакти. Трябва да се работи по няколко линии. ВСС го споменахме, той от 2018г. е един и същ. Да очакваме този ВСС да свърши работа е несериозно.

Не трябва да има политически назначения във ВСС. Ако няма ясни критерии в парламента на тези шест човека, които те ще избират, нищо няма да се промени, категоричен беше Петър Славов.

Целия разговор вижте във видеото.