Общество

Надзиратели на протест, блокират движението пред затворите

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

Надзиратели и служители в затворите излязоха на протест в цялата страна. Основното им искане е да бъде променен графикът им на работа. В момента работещите в местата за лишаване от свобода дават 12 часови дежурства. Те настояват за връщане на 24 часовия режим на работа, както и подобряване на условията на труд и увеличаване на възнагражденията.

Основната причина за недоволството на работещите в затворите е промяната в графика им на работа. Според министъра на правосъдието Крум Зарков извънредният труд на работещите в затворите е намалял с 84%. Не така обаче смятат служителите.

 

Разходите ни се удвоиха, масово колегите пътуват от провинцията и през ден сме на работа. Не ни стигат часовете, заради този режим на работа и се налагат доработки, които буквално те изцеждат.

Румен Симеонов - надзирател

Това води и до много напускащи. „Не сме доволни, на мен лично ми писна и съм в предизвестие. Служител съм от 2009 г.“, допълва той.

„В момента постоянно намаляваме, има напускане на служители и то ценни, които са си отдавна стари и обучени“, пък каза колегата му Любомир Йорданов.

Вместо 35 надзиратели в момента около 25 охраняват 600 затворници в централния софийски затвор. „Един надзирател застъпва постови и застъпваме на няколко поста на два, на три, но просто изпълняваме служебните си задължения и това е“, допълни той.

Лошите условия на труд не мотивират нови.

 

Заплата на новопостъпилия стига до 1600 лева, в условията на този режим на работа, около 1/3 му отиват за пътуване. Направете сметка за какво става дума.

Емил Велков, председател на синдикат на служителите на затворите в София

За да изразят недоволството си служителите блокираха движението.

Очаква се да се проведе още един протест на 19 май, ако дотогава исканията им не бъдат удовлетворени.