Общество

"Екзакта": Близо 10% преднина за ГЕРБ-СДС пред ПП-ДБ

От Euronews България Euronews България
Izbori BGNES Снимка: БГНЕС, архив

Изследване на "Екзакта рисърч груп" сочи близо 10% преднина на ГЕРБ-СДС пред ПП-ДБ. Към днешна дата за ГЕРБ-СДС биха гласували 25,9% от гласуващите, а за ПП-ДБ - 16,4. ДПС има подкрепата на 14% от гласуващите, "Възраждане" - 13,8. 9,6% декларират, че ще гласуват за БСП, 5,2% - за ИТН, посочват резултатите от изследването, цитирани от БНР.

За други партии биха гласували 7,7%, с "Не подкрепям никого" - 7,4.

Проучването е проведено в периода от 11-18 април чрез пряко интервю „лице в лице” сред 1020 пълнолетни българи в 70 населени места на страната и е финансирано със собствени средства на "Екзакта" като част от изследователската ѝ програма, уточняват от националното радио.

Твърдите електорати на основните партии ще изнесат битката на предстоящите избори. В тази битка ГЕРБ-СДС ще влязат с безспорна преднина, която трудно може да бъде преодоляна. Под въпрос е подреждането от 2 то до 4 – то място, тъй като резултатите в настоящото изследване не просто са близки, но и се вместват изцяло в размера на статистическата грешка при подобни проучвания. Предвид процесите вляво е трудно отсега да се прецени дали БСП има някакви шансове да се приближи до водещите партии. При тези данни изглежда реалистично ИТН да влязат в следващия парламент.

На фона на растящото разочарование от политиците и политиката немалка част от протестния вот отива при "Възраждане", но предстои да видим дали партията на К.Костадинов ще успее да опази за себе си този протестен вот от новите политически субекти в ляво и в дясно, които се целят именно в него.

Данните към момента показват, че поне една нова формация има шансове да попадне в следващ парламент. И тъй като има нови политически субекти и в ляво, и в дясно, още на старта на кампанията ще търсим отговор на въпроса на чия страна са шансовете.

 

 

Главчев: Ще предприемем всички мерки за да се случат честни избори

Категорично ще предприемем всички мерки във всякаква област, така че да се случват честни избори, каза по-рано днес служебният премиер Димитър Главчев след тегленето на номерата на машините за гласуване, които ще използваме на предстоящите парламентарни и европейски избори. 

"Целта е да се убедите в честността на всички процеси, които ще се случат по време на изборите. Поели сме ангажимента и основно наше задължение е изборите да бъдат честни. Крайната цел е да се убедят избирателите, че гласът им ще бъде отчетен правилно и да се убедят в прозрачността на изборния процес", заяви Димитър Главчев пред медиите.

Той подчерта, че поемайки поста е заявил, че процесът ще бъде прозрачен и публичен. В процеса по удостоверяване ще участват и външни експерти.

"Важно е да върнем доверието на гражданите в машинното гласуване и да бъдат проведени честни демократични избори на 9 юни", каза от своя страна служебният министър на електронното управление.

Подробности - от Таня Байрактарова във видеото: