Политика

Битката за вота - кой къде ще се бори за гласовете на избирателите?

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

41 дни преди изборите в публичното пространстово вече неофициално се говори за списъците с кандидатите. А желаещи за Брюксел и за София едновременно има във всички партии. Имената на кандидатите все още са само спекулации, защото единствено от БСП са готови с част от списъците си. Срокът за регистрацията им обаче вече тече и приключва на 7 май.

 

Според решениe на ЦИК няма нормативна пречка водачи в листите за Народно събрание, да оглавяват и такива за Европейски парламент. 

Най-интересна се очертава Битката за София.

В 25-и МИР един срещу друг се очаква да се изправят лидерите Бойко Борисов (ГЕРБ), Корнелия Нинова (БСП) и Костадин Костадинов ("Възраждане"), а от ПП-ДБ вероятно отново ще изкарат на преден план  Христо Петров - Ицо Хазарта.

В Пловдив също ще е горещо.

Както на всички парламентарни избори досега от ГЕРБ начело на листата ще изпратят Бойко Борисов. От ПП ще изправят срещу него Асен Василев, от БСП - Веска Ненчева, а от "Възраждане" - Ангел Георгиев. От ИТН за Пловдив ще се бори Станислав Балабанов.

Лидерска битка ще има и в Благоевград. От ГЕРБ водач ще е Росен Желязков. От ПП-ДБ се спряга бившият регионален министър Андрей Цеков. От ДПС изправят срещу тях Делян Пеевски, а Корнелия Нинова ще е водач на листата на БСП.

Битката за Брюксел:

Голямата въпросителна ще е кой ще оглави евролистата на ГЕРБ. Неофициално се спряга Андрей Новаков. Начело на евролистата на ПП-ДБ ще е Никола Минчев. Листата за евровота на БСП ще се води от Кристиан Вигенин, а "Възраждане" изкарват на първо място Станислав Стоянов.

Страната ни има право на 17 евродепутати.