Свят

Наводненията в Кения: Броят на жертвите продължава да расте

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Броят на жертвите на наводненията в Кения продължава да расте, след като лодка с десетки хора се преобърна. Това се случи след като река Тана излезе от коритото си. Спасителните операции бяха преустановени през нощта и на сутринта бяха възобновени. Говорителят на правителството отхвърли твърденията, че стотици хора са загинали при продължаващите наводнения, и заяви, че официалният брой е 70. На свой ред заместник-председателят на страната обяви, че правителството е заделило 29 млн. долара за спешна помощ, но не предостави повече подробности. 

 

Хората тук имат проблем. Хиляди умират от глад. Ако не можете да помогнете на народа си, защо присвоявате средствата ни? Защо вземате данъци? Питате се защо те умират? Заради небрежността на правителството. Не е заради небрежност от страна на хората. Причината е в небрежността от страна на правителството. 

Абубакар Садик, оцелял

От началото на кризата са засегнати над 130 хил. души, като хиляди къщи са отнесени, а други са наводнени. Около 64 държавни училища в столицата бяха наводнени и трябваше да бъдат затворени. Пътища и мостове също са били повредени или разрушени. В източноафриканската страна от седмици се наблюдават проливни дъждове и тежки наводнения в столицата на Кения, Найроби, както и в западните и централните райони на страната.