Общество

Велики понеделник е - започна Страстната седмица

От Euronews България Euronews България
Sveti Mina Curkva EB Снимка: БГНЕС/Архив

Велики понеделник е! Това е първият ден от Страстната седмица, посветена на страданията на Исус Христос. Затова всеки ден от тази седмица са наречени велики. На Велики понеделник Исус Христос, влизайки в Йерусалимския храм, се разгневил на събралата се тълпа. Защото е превърнат в тържище. В  гнева си Божият син изгонил търговците от храма.  През тази седмица Спасителят изкупва човешките грехове чрез жертва - в страдание, болка и любов, и го показва чрез възкресение.

От Велики понеделник до Велика събота православната църква проследява събитията през последната седмица от земния път на Христос. 

На Велики четвъртък се боядисват великденските яйца, а Велики петък - денят на разпятието на Спасителя е и най-тъжният за вярващите, тогава и поста е най-строг. 

Вечерта след залез слънце на Цветница, Велики понеделник и Велики вторник в църквата се извършва едно по-специално богослужение. То се нарича „Последование на жениха“. Заради първото песнопение, което започва с думите: „Се Жених грядет”  или „Ето, Женихът идва”.