Общество

Окончателно: Пенсионерите под линията на бедност ще получат по 100 лв. добавка за Великден

От Euronews България Euronews България

Със 139 гласа "за", без гласували "против", депутатите решиха пенсионерите с най-ниски пенсии да получат по 100 лв. за Великденските празници, а останалите - нищо, предаде БГНЕС.

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС, “Възраждане”, ИТН и част от БСП, депутатите решиха пенсионерите, намиращи се под прага на бедност, тоест с пенсия до 526 лв., да получат по 100 лева добавка за Великден. Веднага след гласуването в зала, подуправителят на НОИ Весела Караиванова-Начева съобщи, че пенсиите за месец май, заедно с одобрената добавка, ще бъдат изплатени по-рано. Тази година Великден е на 5 май, готовността е пенсиите да бъдат изплатени на 2 май.

Предложението бе внесено от ГЕРБ-СДС и ДПС и на първо четене гласеше пенсионерите да получат по 75 лв., след промените на второ гласуване в комисия, се реши великденската добавка да бъде 100 лв.

От БСП излязоха с контрапредложение. “Ние предлагаме добавки за всички пенсионери, за тези с пенсия до 526 лв. по 100 лв. и по 50 лв. за всички останалите”, предложи лидерът на левицата Корнелия Нинова, след което подчерта, че отхвърля твърдението за липса на пари в бюджета за тази мярка.

“Ние като бяхме на власт имаше 70 лв. за всички пенсионери”, припомни Нинова.

От ПП-ДБ също контрираха, подчертавайки, че няма да делят пенсионерите по време на най-светлите празници.

В пленарна зала депутатите отхвърлиха предложението на БСП по 50 лева Великденски добавки да получат всички пенсионери.

Георги Свиленски от левицата се обърна към народните представители от ПП-ДБ с упрек, че в зала четат писма, в които ги призовават да не делят пенсионерите, а в зала гласуват против.

 

Великденските добавки започват да се изплащат на 26 април, пенсиите – на 7 май

Националният осигурителен институт (НОИ) ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева от 26 април. Тогава ще са налични преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път.

В ход е комуникация на института с "Български пощи" ЕАД за формиране на график, по който съответните пенсионери също да получат добавките си преди празниците.

По-рано днес парламентът реши великденската добавка да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, тоест до 526 лева включително, което означава че добавки ще получат около 534 хиляди души.

Майските пенсии ще се изплащат съгласно законодателството по стандартния график между 7 и 20 май.

Изплащането на пенсиите чрез пощенските станции ще започне на 7 май (вторник) и ще завърши на 20 май (понеделник). Преводите на сумите за майските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 май.