Икономика

Васил Велев: Политиците не спряха да бъркат пенсията със социалната помощ

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Има склонност за предизборно харчене, но като имаме предвид, че бюджетът е с голям дефицит, с напрегнати и трудни за изпълнение приходи, както и наливане на пари в нереформирани системи, това харчене може допълнително да усложни задачата, свързана с приоритета за влизане в еврозоната. Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ по Euronews Bulgaria председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

По отношение на предложените от ГЕРБ-СДС и ДПС великденски добавки за пансионерите, Велев каза, че не може да се твърди, че едни допълнителни 40 или 50 милиона лева могат да бъдат решаващи, като преди това са отпуснати над 1 милиард за общо увеличение на пенсиите.

За жалост политиците не спряха да бъркат осигурителния принос, пенсията, със социалната помощ. Визирам това, че 40% от пенсионерите получават еднакви пенсии, именно минималните. Изтрита е разликата между осигурените на реални доходи със средна квалификация и тези, които са били в сивия сектор и са укривали доходи, което продължава да налива бензин в сивата икономика у нас.

По думите на Васил Велев с новото увеличение на пенсиите от 1 юли ще продължи политиката за раздаване на пари на калпак, но без да се отчита осигурителният принос. „Пенсията трябва да бъде такава, какъвто е бил осигурителният принос. Ако това е много малка сума и тя не позволява нормално съществуване, тогава идва социалното подпомагане. Сега един човек може да има доходи от наем и той да живее съвсем прилично, а когато се е трудил да е укривал доходи, да не е плащал осигуровки и затова пенсията, която му се определя по формула да бъде много под минималната. Това е една грешна политика“, коментира още Велев.  

Целия разговор вижте във видеото.