Общество

Добавка от 75 лв. за най-ниските пенсии, одобри на първо четене бюджетната комисия

От Euronews България Euronews България

С 13 гласа „за“ и 6 „въздържал се“ Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание одобри предложение да има добавка от 75 лева за Великден за хората с размер на пенсията под линията на бедност.

Предложението бе внесено като промяна на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване от Деница Сачева, Йордан Цонев, Теменужка Петкова и Станислав Атанасов.
По данни на НОИ, обявени на заседанието, пенсионерите в страната са около 2 040 000. Хората с пенсии под линията на бедност от 526 лева са 534 000 души. За добавките ще са нужни около 40 млн. лева.

Комисията отхвърли предложение, внесено от Георги Георгиев, Станислав Стоянов и Петър Петров, в което бе записано надбавката да е 100 лева за всички пенсионери. Предложението получи подкрепата само на четирима народни представители.

Депутатите одобриха още промени в Закона за здравето, внесени от Кирил Петков и група народни представители. С тях се предлага лечение на редки заболявания, започнало преди навършване на 18-годишна възраст на пациента, да продължи да се заплаща със средства от държавния бюджет и след навършване на пълнолетие до приключване на лечението.

Депутатите одобриха на второ четене и Законопроект за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, внесен от Божидар Божанов и група народни представители.