Икономика

Христина Христова: Великденските надбавки са жест на подкрепа към пенсионерите

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Надбавките към пенсиите се дават още от 2003 г., когато сумата беше 25 лв. Така артикулирани към обществото и най-вече към самите пенсионери, хората остават с усещането, че това е нещо към пенсията, но диалогът с хората трябва да бъде по-добър. Аз бих нарекла тези средства един жест, подкрепа към хората от третата възраст. Това каза в ефира на Euronews PrimeTime бившият социален министър Христина Христова. 

Според нея е добре, че напоследък за надбавките се слага подоходен критерии.

Това не е прецедент само за България, познавам няколко европейски държави, в които се дават такива социални плащания за Коледа и Великден.

По думите на Христина Христова финансовият министър в оставка Асен Василев може да си позволи да изкаже мнение като това, че великденските надбавки поставят под риск трайното увеличение на пенсиите от 1 юли, защото той познава добре параметрите на бюджета.

„Не бива да забравяме все пак, че ние имаме такава традиция. Разбирам в каква посока е изказването на финансовия министър, то е в посока, че е по-добре да се погрижим за финансовата устойчивост на пенсионната ни система. Тук е прав, но ако има възможност и политическо решение, не бих казала, че е порочна практика да се правят тези плащания “, посочи още Христова.

Целия разговор вижте във видеото.