Политика

Асен Василев: Даването на великденски надбавки поставя под риск трайното увеличение на пенсиите (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Asen Vasilev BGNES Снимка: ДПС

ДПС и ГЕРБ–СДС внесоха промени в Закона за бюджета на ДОО, които предвиждат великденски добавки за пенсионерите под прага на бедността.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси и зам.-председател на ДПС Йордан Цонев уточни, че разходите не касаят трансфери от бюджета и ще се възстановяват с бюджета на НОИ и вътрешни размествания. В следващия месец след внимателен анализ на приходите и разходите ще се търсят други възможности за подкрепа на други социално слаби групи от българското общество, заяви още Цонев.

В проекта се предвиждат еднократна помощ от 75 лева за най-бедните пенсионери. Мярката струва около 40 милиона лева и ще обхване 534 000 пенсионери.

Предложението на ГЕРБ и ДПС за великденски надбавки за пенсионерите коментира и финансовият министър Асен Василев. Той се обяви против него с мотива, че то поставя под риск трайното увеличение на пенсиите от 1 юли, защото пари за добавки в бюджета на държавното обществено осигуряване няма. Според Василев раздаването на пари предизборно е порочна практика. Такава по думите му е и разделянето на пенсионерите на групи според техните доходи.