Икономика

Финансов експерт: Ако 40 млн. лв. за пенсионерите могат да „бутнат“ бюджета, нещо не е наред

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Последните няколко години са белязани от политически скандали. Всяка тема се превръща в нов скандал, вместо да се заложи на поне малко експертно говорене. Проблемът с пенсионната система не е от вчера и все още не се е намерил политик, който да има достатъчно смелост да потърси решение за ниското ниво на пенсионните плащания. Това каза е ефира на „Добро утро, Европа“ финансовият експерт Калоян Стайков.

 

Частично този проблем се решаваше с единични добавки за Коледа и Великден, а през последните години виждаме, че нивото на пенсиите се увеличава.

Според Калоян Стайков, на фона на 80 млрд. Консолидирани разходи, 40 милиона да разклатят системата, както твърди финансовият министър в оставка Асен Василев, звучи несериозно.

„Затова казвам, че трябва да има повече експертно говорене. От една страна някои от партиите предлагат да се дадат тези добавки, защото очевидно идват избори, другите пък казват, че са планирали бюджета. Въпросът обаче е по-скоро принципен и структурен, а не дали ще се даде еднократна добавка. Ако 40 млн. За тези добавки обаче могат да бутнат този бюджет, значи наистина нещо не е наред“, посочи още Стайков.

Целия разговор вижте във видеото.