Общество

Надзорът на НОИ даде "зелена светлина" на пенсиите и осигуровките за догодина

От Euronews България Euronews България
Pensii

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) утвърди проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 г., съобщиха от института. Следващите стъпки за утвърждаването му са обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество, приемане от правителството и одобрение от парламента.

Основните промени в закона включват увеличение на пенсиите и т. нар. вдовишки добавки, на максималния осигурителен доход, приравняване на минималния праг за самоосигуряващите се с минималната работна заплата, както и запазване на размера на майчинството през втората година и същият размер на обезщетението за безработица.

Предвижда се осъвременяването на пенсиите от 1 юли 2024 г. да е с 11%. В средата на тази година те бяха повишени с 12%.

От началото на юли 2023 г. е предвидено добавка към пенсията на пенсионер, чийто съпруг е починал, да се повиши с 3.5 процентни пункта и да е 30 на сто от неговата пенсия.

Проектобюджетът на ДОО предвижда още работодателят да плаща само първите 2 дни от болничните, а не три както е в момента.

Минималното обезщетение за безработица се предвижда да остане 18 лв. на ден, а максималното - 85.71 лв., колкото е сега. И двата вида обезщетения бяха повишени на 1 юли 2023 г.