Свидетелства на времето

"Свидетелства на времето": Как България се справя с вълните от бежанци и мигранти?

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

В историята винаги е имало периоди, когато големи групи хора търсят убежище в друга държава. Отчаяни и загубили всичко те се стремят към по-добър живот и сигурност на ново място. През последните десетилетия такова място е Европа.

 

Бежанците са всички хора, които са гонени и преследвани в техните държави в следствие на война, други конфликти, на местни проблеми… с опасност за техния живот. Това е тънката разлика с мигрантите. Функция на държавната агенция за бежанците е да прецени, след като получи съответните молби за закрила дали подалите ги имат основания да получат различните видове статут. Бежанци и мигранти са две различни понятия, а самите мигранти се делят на емигранти и имигранти.

о.з. полк. Николай Чирпанлиев, университетски преподавател, д-р по социология, бивш председател на ДАБ

През 2015 г. към Европа се насочва безпрецедентна бежанска вълна, породена от гражданската война в Сирия и усилена от военните конфликти в Ирак, Афганистан и части от Африка. Тя е допълнително подпомогната от действията на терористичната групировка "Ислямска държава". България е една от граничните държави в ЕС, която отчита този натиск две години преди това, още през октомври - ноември 2013 г.

 

Бежанският поток беше страшно голям. В началото, преди няколко месеца през лятото, бяха по единично. После по 10, 20, 30, 50 души, деца, майки, бременни жени, възрастни жени и мъже. Стигнаха за един ден 100 човека.

Грозьо Георгиев – жител на с. Голям Дервент, 29.11.2013

По данни на Държавната агенция за бежанците тогава имаме на 7100 подадени молби за закрила. Следващата година бяха 11 хиляди, а вече 2015 г. достигнаха 21 хиляди. През 2016 г. техният брой спадна, следваха 4 години на покой и през 2022 и 2023 г. отново се вдигна това високо ниво. Към днешна дата за целия период има над 140 хиляди подадени молби за закрила. От тях 21 хиляди са отказите, а 80 хиляди са прекратените производства. Каква е разликата между двете? Отказът е за тези, които видимо са излъгали в мотивите, за да получат закрила и биват връщани. А прекратените производства са тези, на които им е стартирана процедурата, но поради една или друга причина тези хора не са намерени, за да бъдат продължени. Най-вероятно те са продължили на Запад. От 141 хиляди молби общо 101 хиляди души по един или друг начин не са получили статут на бежанец в България.

о.з. полк. Николай Чирпанлиев, университетски преподавател, д-р по социология, бивш председател на ДАБ

- Беше ли подготвена България? Питам ви, защото преди десетина година много говорихме за това преградно съоръжение на границата с Турция доколко то може да спре този бежански поток?

- Моето мнение е, че България не беше подготвена, защото през октомври 2013 г., когато започна този процес в Харманли, където е първият и най-голям център, не беше подравнена дори и почвата, за да можем да направим палатки. Тогава имаше едни фургони, които за много кратко време буквално “разкостени”. А хората, които идваха тогава, предимно сирийски кюрди, са живели при условия, които не бихме нарекли цивилизовани в своите страни. Те са живеели в землянки и се учудиха на това, което им предложихме в последствие - бани, тоалетни и т.н. Може да звучи невероятно, но тези хора предпочитаха да живеят в палатките, след като направихме сградния фонд. “Когато българската армия в лицето на командващия на сухопътни войски /б.ред. - става дума за ген. майор Нейко Ненов/ направи първия участък на съоръжението, то наистина беше изпълнено както трябва. Стана така, че се започнаха критики, че съоръжението не е качествено и е злоупотребено, този генерал разви много бърз рак и почина. Беше изключително достоен човек. А питам сега - тези съоръжения, някои от които даже ги няма, свлекли се по долища и не знам къде, кой ще им държи сметка? Та мисълта ми е, че ние не бяхме подготвени. И сега също не сме готови.

 

Ситуацията в Сирия се влоши и се върнах обратно в Сирия, за да доведа семейството си. Останах в Сирия около четири месеца може би. През март 2015 г. Влязох отново в Турция със семейството ми – майка и две сестри. Останахме в Турция около една седмица и влязохме в България нелегално с товарен влак. Тук в лагера сме от повече от месец и половина и чакаме статута и документите, за да отидем в Германия.

Кусай Шейхо, студент, сирийски бежанец, 22.05.2015

„С течение на времето ние си изяснихче, че тези хора, над 95% от тях, изобщо нямат намерение да останат в България. Те бяха чували, че е хубаво да отидат в Западните страни, защото са с много по-сериозни социални програми. В Швеция например имаше програма 3+2 години всеки бежаниц имаше възможността първо три години да научи езика и две години да учи занаят. В Дания беше 2+1 тази програма. В последствие тези държава разбраха, че и това е трудно осъществимо, защото си направиха процентните съотношения как стоят нещата”, казва о.з. полк. Чирпанлиев.

През втората половина на 2015 г. основният маршрут на бежанците и мигрантите се пренасочва от Италия и Франция към Западните Балкани. Пътят минава през Турция, с лодки до Гърция, през Македония и Сърбия или през България до страни в западната част на континента. В ЕС се води активен спор трябва ли или не трябва да има солидарно разпределение на бежанци между страните по т.нар. "квотен принцип", предложен от ЕК. 10 държави са категорично против, сред които Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Испания, Естония и др.

„Ние без проблеми атакувахме клаузите на Дъблинския регламент. Още тогава на мен ми беше дадена възможността да изнеса основния доклад на форум на ООН в Женева. Тогава подчертах, че е абсолютно некоректно ние държавите, които се намираме на пътя на бежанските вълни – Кипър, Малта, Италия, Испания, Гърция, България и донякъде Португалия – тези бежанци, минавайки през тези страни завинаги да бъдат закрепостявани да работят и да живеят там. Това е в абсолютен конфликт с Хартата за правата на човека за свободното придвижване. И тогава г-жа Меркел каза, че трябва да се помисли за промяна на Дъблинския регламент”, посочва бившият председател на ДАБ.

Лятото на 2015 г. е критично. Огромната вълна от бежанци и мигранти поставя в невъзможност европейските държави да се справят с безбройните проблеми. Една по една страните от ЕС по Балканския път затварят границите си, строят преградни съоръжения. А главната цел на прииждащите хора е Германия, която приема близо един милион души.

 

Вече казах, че съм много щастлива, тъй като Германия е земя на надежда за много хора извън нея. Това е нещо с голяма стойност, като погледнем нашата немска история. Решихме да предложим алтернативи за мигранти, за сигурни балкански държави. Но хората, които могат да докажат, че имат работа или да чиракуват тук, биха могли да работят тук, в Германия.

Ангела Меркел– канцлер на Германия /2005– 2021/, 07.09.2015

Г-жа Меркел получи незавиден край, защото тя недалновидно прие напътсвията и желанията на бизнеса в Германия, който си мислеше, че ще дойдат много високо поставени, добре подготвени, компетентни кадри и направо ще се влеят в тяхната икономика. Те трябваше да проучат кои идват. Тогава на първо място беше Сирия. Сега също, но на второ място е Афганистан. Кои идват оттам? Това са предимно мъже, които се правят на 15-18 годишни, а си личи, че са на трийсет и няколко. Това е, за да минават гратис. В нашите центрове те стоят не повече от ден-два. Това са десетки хиляди афганистанци, а това са данни само на регистрираните, а колко са преминали, без да са регистрирани, хората могат да преценят само от сводките на новинарите.

о.з. полк. Николай Чирпанлиев, университетски преподавател, д-р по социология, бивш председател на ДАБ

Огромният човешки поток през тези години поставя въпроса са сигурността и опасността от терористични прояви. Според Николай Чирпанлиев като цяло нашите служби са се справили, но остават съмнения за политически чадър над трафика на хора през страната.

„Работа на службите е да диференцират. Те работят с партньорски служби. Но ние нямахме пари, за да можем да проучваме тези хора на място. Например богатите държави си проучваха хората в Сирия, Ирак, Афганистан, откъдето идваха, дали стават или не за техните цели и ги оставят. А ние нямахме такава възможност, просто нямахме такъв ресурс. Това са въпроси, които с десетилетия ще бъдат решавани. След тези политически скандали, които се случиха в последно време, на мен ми стана ясно, че на най-високо ниво миграционните процеси се толерират. Ако някой си направи труда, ваш колега, да пита граничари и военни, които помагат какво им е мнението дали този бежански натиск е инцидентен или е организиран, и ще получите много интересни отговори”, смята о.з. полк. Чирпанлиев.

След 8 години спорове и отричане, европейските държави стигнаха до копромис – през април 2024 г. Пактът за миграцията и убежището в Европейския съюз беше окончателно приет от Европейския парламент.

„Както видяхме държавите от Вишеградската четворка плюс Прибалтийските те не желаят да приемат бежанци. И тогава им казаха 40 хиляди евро на човек да платят. Много е сложен въпросът. Аз се надявам това някак си да проработи. Европа наистина трябва да преосмисли и да създаде работещи маханизми, за да можем да спрем този процес на безконтролно пристигане на хора на територията на Европа. Аз съм за това, хората, които са в беда в криза, да дойдат и да има помогнем. Но покрай тях идват много други, които за съжаление за вредни за себе си и за нас”, убеден е бившият председател на ДАБ.