Свят

Притокът на мигранти в Чикаго предизвиква недоволство

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Чикаго е един от големите американски градове, които се борят с прилива на мигранти. С помощта на щатски и федерални фондове градът е похарчил над 300 млн. долара, за да осигури жилища и здравни грижи на над 38 000 мигранти, предимно от Южна Америка. Бързината, с която тези средства са били използвани, предизвика широко разпространено недоволство сред чернокожите жители на града. Лидерите на общността се опитват да намалят расовото напрежение и да насочат общественото разочарование към агитация за постигане на нещо добро.

Има много бездомни хора. Случват се много престъпления, а се намират пари за новодошлите мигранти.

Чонси Д. Браун, пастор във Втора баптистка църква в Мейууд

След две години а напрежение, градът вече започна да изселва мигранти, които са просрочили 60-дневния срок за настаняване в домове. Това предизвика осъждане от страна на групи за защита на правата на мигрантите. Те от години работят за намаляване на разделението между общностите.

Хората идват тук с надеждата да получат стабилност, по-добър живот. Единственият начин по който можем да запазим тази американска мечта е да изградим расова солидарност, така че да няма конкуренция.

Ричард Уолъс, изпълнителен директор "Равенство и трансформация"

Кризата с мигрантите породи напрежение между голямата мексиканско-американска общност в града и наскоро пристигналите мигранти, много от които са от Венецуела. На свой ред губернаторът на Тексас Грег Абът е изпратил в Илинойз близо 31 хиляди мигранти, пристигнали в щата.