Свят

Тръмп и Байдън посетиха границата на САЩ с Мексико

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Президентът на Съединените щати Джо Байдън и кандидатът на републиканците Доналд Тръмп направиха конкурентни посещения на границата на страната в Тексас. И двамата искаха да подчертаят, че могат да се справи с незаконната имиграция. Този въпросът е един от най-поляризиращите в американската политика и според анализатори ще бъде и в центъра на тазгодишните президентски избори. Вотът през ноември вероятно ще бъде поредният сблъсък между двамата мъже. От своя страна Байдън обвини съперника си от Републиканската партия, който говори за "много опасната" ситуация на границата, че възпрепятства усилията му да се справи с нелегалната миграция. Републиканците в Камарата на представителите блокираха двупартийните реформи по границите, което според демократите е опит, ръководен от Тръмп, да ги лиши от победа преди изборите. 

Това е инвазията на Байдън и тя се случва през последните три години. Той е ужасен президент, най-лошият президент, който страната ни някога е имала. Вероятно най-некомпетентният президент, който някога сме имали. Те позволиха на хиляди хора да дойдат от Китай, Иран, Йемен, Конго, Сирия и много други страни. Много от тези народи обаче не са много приятелски настроени към нас. Според мен нещо се случва. Това е лошо.

Доналд Тръмп, бивш президент на САЩ

Междувременно в речта си президента Байдън заяви, че е инструктирал екипа си да направи всичко възможно, за да защити "хората и общностите", застрашени от горските пожари в Тексас и Оклахома. 

Откакто съм президент, съм летял над много от тези горски пожари. Моята администрация ще продължи да надгражда напредъка, който постигнахме в борбата с климатичната криза, и ще продължим да помагаме на хората да се възстановят след тези бедствия.

Джо Байдън, президент на САЩ

Далеч отвъд Тексас напливът на нелегални мигранти доведе до ръба на възможностите за обработка на документи и социалните услуги големите американски градове. Тези проблеми обтегнаха връзките на Байдън с някои щатски служители от Демократическата партия.