Свят

Доналд Тръмп спечели предварителните избори в Южна Каролина

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Доналд Тръмп победи Ники Хейли в родния ѝ щатЮжна Каролина, с което се доближава с още една стъпка до президентската номинация. Милиардерът има с 20% повече подкрепа от предварителните избори на републиканците спрямо своята съперничка.

 

Ще бъдем тук и на 5 ноември, ще погледнем Джо Байдън право в очите. Той разрушава страната ни. Ще му кажем: Джо, ти си уволнен. Тръгвай си, тръгвай си, Джо. Уволнен си.

Доналд Тръмп, кандидат за президент от Републиканската партия

Докато Тръмп не спомена Хейли в речта си след победата, тя го поздрави и обеща да остане в надпреварата, въпреки че загуби вота в четвърти пореден щат. Решаващ е предстоящият Супер вторник, по време на който американци в няколко щата гласуват едновременно за кандидатите за президент от техните партии.

Според Хейли Тръмп няма шанс да надвие Байдън през ноември. По думите ѝ поддръжниците на републиканците търсят алтернатива.

 

В следващите десет дни още 21 щата и територии ще се произнесат. Те имат правото на реален избор, не на вот в съветски стил, само с един кандидат. Мой дълг е да им дам този избор.

Ники Хейли, кандидатка за президент от Републиканската партия

Резултатите от Южна Каролина са ключови, тъй като от десетилетия насам победителят в този щат обичайно печели и номинацията на републиканците за президент. Тръмп получава подкрепата на местните избиратели за втори път, след като го направи и през 2016 г. Тогава беше избран и за първия си мандат в Белия дом.

За да бъде получи номинацията на републиканците, един от кандидатите трябва да извоюва подкрепата на общо 1215 делегати. Към момента Тръмп има над 100 гласа, а Хейли – около 20. Следващите предварителни избори на Републиканската партия са във вторник, в щата Мичиган.