Свят

Тръмп се дистанцира от решението на Алабама за ин витро процедурите

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Доналд Тръмп заяви, че подкрепя наличието на лечение с ин витро. Така той се присъедини към нарастващия брой републиканци, които се опитват да се дистанцират от съдебно решение по този въпрос в Алабама. Миналата седмица висшият съд на щата постанови, че замразените ембриони имат същите права като децата и хората могат да бъдат подведени под отговорност за унищожаването им. Поне три клиники спряха този тип процедури след решението. Тръмп от своя страна призова Алабама да намери "незабавно решение".

Републиканската партия винаги ще подкрепя създаването на силни, процъфтяващи и здрави американски семейства. Ние подкрепяме Америка на първо място. Искаме да направим така, че на майките и бащите да им е по-лесно да имат деца, а не по-трудно. Вие знаете това. Това беше голяма тема през последните няколко дни.

Доналд Тръмп, кандидат на републиканците за президент на САЩ

„Това включва подкрепа за достъпността на лечението на безплодието, като ин витро оплождането, във всеки щат в Америка. Силно подкрепям наличието на ин витро за двойки, които се опитват да имат бебе. И днес призовавам законодателния орган на Алабама да действа бързо, за да намери незабавно решение“, допълни Тръмп.

Коментарите на Тръмп бяха първите му по този въпрос и сигнализираха за противопоставянето му на решението, за което някои републиканци се опасяват, че може да им навреди в електорален план. По-рано, в очевиден опит да успокои притесненията в щата, републиканският главен прокурор на Алабама Стив Маршал заяви, че не възнамерява да преследва наказателно предлагащите ин витро или техните семейства. Макар че решението на съда в Алабама не забранява или ограничава ин витро оплождането, няколко доставчици на медицински услуги в щата се позоваха на опасения от правни последици, тъй като през последните дни спряха услугите за оплождане. Решението е взето от Върховния съд на щата и всички негови съдии са републиканци. Демократите от своя страна вече включиха случващото се в Алабама в предизборната си кампания, представяйки го като предупреждение, че ако спечелят изборите през ноември, техните съперници ще се опитат да ограничат правата на жените.